Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

Läsfrämjande

Kulturrådet har i uppdrag att initiera, samordna och följa upp läsfrämjande insatser av nationellt strategiskt intresse. Nu arbetar vi med att genomföra det handlingsprogram för läsande som togs fram 2014. För att öka kunskapen om läsfrämjande metoder, har Kulturrådet också tagit fram en kunskapsöversikt, Med läsning som mål.

Jonas Andersson och Anne-Marie Körling. Foto: Sandra Charléz.

Fri läsning

Läsambassadören Anne-Marie Körling samtalar med litteraturvetaren Jonas Andersson om frihet, fritid och frivillighet. Vad läser de själva i hängmattan? Juniavsnittet av podden Läs för livet ger inspiration inför sommaren. Avsnittet finns även på Itunes.

Lyssna på Läs för livet

Anna-Marie Körling och Liv Cederin. Foto: Sandra Charléz.

Den motvilliga läsaren

– Tills jag var tio år avskydde jag att läsa. Det konstaterar Liv Cederin, 18 år, i ett samtal med läsambassadör Anne-Marie Körling i podden Läs för livet. Samtalet rör sig mellan ämnen som tävlingsläsning i skolan, läslust och olust, samt högläsningsnostalgi. Avsnittet finns även på Itunes.

Lyssna på Läs för livet

Anne-Marie Körling och Jonas Andersson. Foto: Sandra Charlez.

Vem är du i litteraturen?

På temat litteratur och identifikation samtalar läsambassadör Anne-Marie Körling med litteraturvetare Jonas Andersson i podden Läs för livet. Samtalet rör sig mellan vitt skilda ämnen som Pippi, Bamse och Dagerman jämte nykritik, affektiva felslut och litterär identifikation. Avsnittet finns även på Itunes.

Lyssna på Läs för livet

Logo Bokstart

Nu ska fler nås av Bokstart

Region Jämtland Härjedalen och Länsbiblioteket i Västernorrland blir nya piloter i Kulturrådets läsfrämjande satsning Bokstart som vänder sig till små barn och deras föräldrar. I Västernorrland kommer länsbiblioteket att inrikta arbetet på asylsökande småbarnsföräldrar.

Läs mer om Bokstart

Omslag: "Läs- och litteraturfrämjande"

Ny rapport om utvecklingsområden inom läs- och litteraturfrämjande

Kulturrådet har identifierat utvecklingsområden inom läs- och litteraturfrämjande. Fördelningar av stöd, aktuella tendenser och forskning ligger till grund för rapporten.

Ladda ner eller beställ rapporten

Omslag Med läsning som mål

Kunskapsöversikt om läsfrämjande

Med läsning som mål – om metoder och forskning på det läsfrämjande området. Så heter den kunskapsöversikt som Kulturrådet presenterar. Kulturrådet vill med rapporten bidra till fördjupad kunskap, förbättrad praktik och diskussion om hur läskunniga kan bli läsare samt hur litteraturen kan nå de som ännu inte läser.

Läs mer om kunskapsöversikten

Anne-Marie Körling och Sven-Eric Liedman. Foto: Micha Arlt.

”Bildning är att vidga sig”

Podd: På temat läsning och bildning samtalar läsambassadören Anne-Marie Körling och författaren och professorn Sven-Eric Liedman i podden Läs för livet.
– Bildning är att läsa sådant som inte bara är hemtamt, säger Sven-Eric Liedman.
Avsnittet finns även på Itunes. 

Lyssna på Läs för livet
Böckerna som nämns i programmet

Anne-Marie Körling. Foto: Stefan Tell.

"Inte mer skam"

Blogg: "Det krävs insatser. Omedelbara. Inte mer av skam för den enskilda utan mer av omvärldens generositet att ge utbildning i och äventyr ur. Inte mekaniskt utan levande". Det skriver läsambassadören Anne-Marie Körling på sin blogg efter många möten med unga som inte läser.

Följ Läsambassadörens blogg

Omslag: Idrott och Läsning – ett Dream Team.

Kickstarta läsningen

Kulturrådet och SISU idrottsutbildarna har tagit fram skriften Idrott och Läsning – ett Dream Team. Den innehåller handfasta tips, goda exempel, reportage och mycket annan inspiration för den som vill kickstarta läsningen.


 

Ladda ner eller beställ skriften

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Micha Arlt.

”Böcker har påverkat
hela min världsbild”

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke samtalar med läsambassadör Anne-Marie Körling om läsning, närhet och demokrati i podden Läs för livet.
– Att läsa tillsammans är att komma nära, att dela samma ord, säger Alice Bah Kuhnke.
Avsnittet finns även på Itunes.

Lyssna på Läs för livet

Bok & Bibliotek 2015. Foto: Anna von Brömssen.

Lyssna på seminarier
från Bok & Bibliotek

Möt Daniel Goldin, en läsfrämjare i världsklass. PRAESA sprider läsglädje till barn och unga i Sydafrika och har belönats med ALMA. Kulturrådets satsning ger de minsta barnen en bra bokstart. Lyssna på Kulturrådets längre seminarier från Bok & Bibliotek där läsning står i fokus ur perspektiv som: en fråga om jämlikhet, ett sätt att stärka språkutvecklingen hos barn och en källa till lust och glädje.

Lyssna på seminarierna

Logotype: Garanterat bra böcker.

Garanterat bra böcker

Se inspelningen från Kulturrådets dag om att arbeta läsfrämjande med kvalitetslitteratur och nödvändigheten av poesi. Möt handläggare, förlagsrepresentanter, författare, ledamöter i expertgrupperna för litteraturstödet och bibliotek som lyckats synliggöra även de mer svårutlånade böckerna.

Se inspelningen från Garanterat bra böcker

Header logo