BAKGRUND
Folkbiblioteket har en viktig roll som demokratisk mötesplats där människor med olika bakgrund och förutsättningar kan mötas. Biblioteket har i uppdrag att främja medie- och informationskunnighet, bildning, språkutveckling och läsning och möjliggöra deltagande i kulturaktiviteter och samtal.
VEM KAN SÖKA?
Bidrag kan sökas av folkbibliotekets huvudman, det vill säga kommunen, enskilt eller i partnerskap med andra kommuner. Kommunerna måste enligt lag ha en politiskt antagen biblioteksplan. Saknas en plan ska beslut om att en sådan kommer att tas fram lämnas till Kulturrådet i samband med ansökan. Om det varken finns en färdig plan eller beslut om att ta fram en plan avslås ansökan.
FÖR VAD KAN MAN SÖKA?
Bidrag kan sökas för att stärka en kommuns folkbiblioteksverksamhet vad gäller verksamhetsområden och målgrupper som pekas ut i bibliotekslagen. Önskvärt är att satsningen har effekt på lång sikt för att biblioteksverksamheten i kommunen fortsatt ska komma fler till del.
Satsningen kan gälla utveckling av nya metoder eller förstärkning av befintlig verksamhet. Bidrag kan sökas för olika kostnader i samband med satsningens genomförande såsom personalkostnader, arvoden, resor, kompetensutveckling, ökad samverkan lokalt, marknadsföring etcetera.
Insatserna ska utgå från bibliotekslagen och kommunens biblioteksplan. Bidrag kan exempelvis sökas för uppsökande eller utvidgad verksamhet, ändrat öppethållande och ökat medieutbud i syfte att göra biblioteket relevant för fler. Insatserna kan gälla språkutveckling, kan ha fokus på mångfald och mångspråkighet. Bidrag kan till exempel sökas för insatser som riktas till prioriterade målgrupper och ger fler tillgång till litteratur, berättelser och samhällsinformation. Det kan handla om att stärka folkbiblioteken som demokratiska mötesplatser med möjlighet till samtal och kunskapsutbyte och fri åsiktsbildning.
GRUND FÖR BEDÖMNING
I Kulturrådets bidragsgivning eftersträvas generellt bred geografisk spridning och innehållslig bredd.
Bidragsmedlen ska användas i enlighet med regleringsbrevets instruktion utifrån förordningen (2018:66) om statsbidrag till folkbibliotek. Inköpsstödet till folk- och skolbibliotek kommer att finnas kvar som en egen stödform, och bedöms enligt samma förordning.
Särskild hänsyn tas till kommunernas olika förutsättningar att bedriva folkbiblioteksverksamhet. Satsningen ska utgå från behov hos kommunens invånare och vara grundad i en omvärldsanalys. Det bör framgå i ansökan på vilket sätt insatserna gör att utbud och tillgång till biblioteksverksamhet når fler, i synnerhet prioriterade målgrupper och får långsiktiga positiva effekter i kommunen.
ANSÖKAN
Ansökan görs online, blankett finns till höger. Ansökan som kommer in utanför ansökningsperioden eller efter sista ansökningsdagen kommer inte att behandlas. Ofullständig ansökan som inte kompletteras inom den tid som Kulturrådet meddelar, betraktas som om den kommit in för sent. Handläggningstiden beräknas till ungefär två månader.
BESLUT
Beslut om bidrag fattas av Kulturrådets generaldirektör efter beredning. När beslutet har fattats skickas det till samtliga sökanden. Beslut skickas per e-post. Den som önskar få beslutet skickat på annat sätt bör meddela Kulturrådet. En lista över beviljade bidrag kommer att publiceras på Kulturrådets webbplats.
UTBETALNING
Bidraget betalas ut till det plus- eller bankgiro som angetts i ansökan.
REDOVISNING
• Insatsen ska genomföras enligt de planer som anges i ansökan och bidraget ska användas enligt angivna villkor
• redovisning av bidraget ska lämnas till Kulturrådet
• om insatsens innehåll ändras avsevärt ska Kulturrådet meddelas
• ändringar kan innebära att bidraget eller delar av bidraget ska återbetalas
KONTROLLUPPGIFTER
Kulturrådet skickar kontrolluppgifter till Skatteverket beträffande bidrag som utbetalas till enskilda näringsidkare.