Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

Hbtq i kulturen

På de här sidorna kan du följa Kulturrådets arbete med hbtq-frågor. Vi rapporterar, omvärldsbevakar och lyfter fram kulturprojekt. Vi tar gärna emot dina tips.

Bilden: Missionären – Malin Hellkvist Selléns berättarföreställning om lesbiska kristna missionärer. Premiär hösten 2016. Foto: Sofia Runarsdotter.

Prideparad på is

Luleå har sin vanliga prideparad under sommaren men nu får staden en till mitt i vintern. Den 10 mars äger Luleå Pride on Ice rum. Förmodligen världens första prideparad på fruset vatten.

Läs mer om Luleå Pride on Ice

Teatergrupp till Bologna

Teater Tre bbefinner sig i Bologna i Italien   vintern 2017 för att delta i ett hbtq-projekt. Italienska barn och unga ser teatergruppens föreställning Eli & Rio. Den svenska gruppen är en av tio internationella barnteatergrupper som bjudits in.

Läs mer

Mentorsprogram för unga i norra Sverige

Organisationen Lesbisk Makt har fått 2,5 miljoner kronor av Arvsfonden för ett projekt med mentorsprogram för hbtqi-ungdomar. Projektet Myter och verkligheter ska stärka norrländska ungdomars identitet, psykiska hälsa och känsla av geografisk tillhörighet.

Läs mer

Skyddet för transpersoner utökas

Nyligen överlämnade regeringen en proposition till riksdagen med förslag som stärker transpersoners skydd i straffrätten. Bland annat förbjuds hets mot transpersoner. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2018 samt den 1 januari 2019.

Läs mer och ladda ned propositionen

Utredningen om transpersoners villkor föreslår tydligare myndighetsansvar

Nyligen tog kulturminister Alice Bah Kuhnke emot utredningen Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner. Utredningen presenterar en kartläggning av transpersoners levnadsvillkor.

Läs mer

Satsning på transpersoners hälsa

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag av regeringen att göra en fördjupningsstudie.  Myndigheten ska även fördela 1 600 000 kronor till organisationer som arbetar med psykisk hälsa och suicidprevention hos transpersoner. Fokus ska vara på  unga transpersoner.

Läs mer

Ny publikation för HBTQ-arbete på statliga myndigheter

Jobbar du på statlig myndighet och har att göra med HBTQ-frågor? Nu finns en handledning som syftar till att du ska få kunskap och förslag på arbetssätt för att utveckla tillämpningen av strategin jämställdhetsintegrering. Det sker genom att också inkludera ett HBTQ-perspektiv, så att strategin utmanar heteronormen snarare än cementerar den. Kulturrådet har tillsammans med övriga HBT-strategiska myndigheter bidragit med erfarenheter till handledningen.

Läs mer och ladda ned publikationen som pdf

Stolt scenkonst på Stockholm Pride

Stolt scenkonst är ett nationellt nätverk för att öka tillgången och sprida scenkonstproduktioner med hbtq-perspektiv. Under Stockholm Pride 2017 (31 juli - 6 augusti) arrangeras en mängd punkter under detta paraply. Initiativtagare är Scensverige som tillsammans med Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dansstationen i Malmö, Riksteatern, Folkteatern Gävleborg, Unga Klara och West Pride ska samarbeta för att tillgängliggöra queer scenkonst i hela landet. Kulturrådet har beviljat stöd till satsningen.

Se hela programmet här

Sverige värd för EuroPride 2018

Göteborg och Stockholm blir värdar för EuroPride 2018. Det bestämdes nyligen under WorldPride i Madrid. Det blir tredje gången som Sverige står värd för evenemanget.

Läs mer om EuroPride 2018

Kulturministern deltar i World Pride i Madrid

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke  reser till Madrid där World Pride äger rum i veckan. World Pride avslutas med en parad lördagen den 1 juli, där upp till 3 miljoner människor väntas delta.

I samband med besöket kommer ministern träffa företrädare för spanska regeringen och för nyckelpersoner inom Spaniens hbtq-rörelse. World Pride utses av den globala Pride-rörelsen, nästa stad som håller titeln är New York 2019.

Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats

Kulturarv och genusforskning i nytt nätverk

Nätverket Kulturarvet och den tvärvetenskapliga genusforskningen vill sammanföra kulturarvsforskning med genusforskning. Ambitionen är att öka kunskapen om relationer mellan genus, sexualitet, nation och kulturarv.

Läs mer om det nya nätverket

Illustration: Emma Virke

Riksutställningars rapport på tillfälligt besök

Nyligen lades Riksutställningar ner. Myndighetens rapporter kommer såsmåningom samlas på Riksantikvarieämbetets webbplats. Men när det kommer ske är inte klart. Sålänge finns rapporten Museerna och hbtq på Kulturrådets webplats. Vill du läsa eller länka till rapporten gör du det här.   

Läs mer och ladda ned rapporten

Kultur under West Pride

West Pride 7-11 juni i Göteborg är en kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation i en konst- och kulturkontext. Som vanligt händer saker på flera kulturarenor i Göteborg.

Läs mer om festivalen

Queerfilm i Stockholm

Den 2 maj gläntar Filminstitutets Filmarkivet.se på dörren till den svenska kortfilmsgarderoben.  Då visas exempel på tidig crossdressing, journalinslag från 1953 om könskorrigering, amatörfilm från sjuttiotalets motsvarighet till dagens Pridetåg och novellkortfilmer.

Läs mer

Normbrytande berättelser i Uppsala

Projektet UPSALA, DARLING - om queera minnen och glömda rum kommer under våren 2017 att samla in normbrytande berättelser om Uppsala stad och län och uppmanar den som vill bidra med egna berättelser att delta. Genom arkivarbete, inlämnade berättelser och intervjuer kommer queera händelser och minnen som är kopplade till specifika platser i staden att kartläggas.

Läs mer om projektet

Fokus på normer i årets bokprovning

Varje år kör Barnboksinstitutet sin bokprovning. Institutet går igenom förra årets utgivning av barn- och ungdomsböcker och trender lyfts fram. Trenden i utgivningen 2016 kan sägas vara normer. Eller varför inte inkludering?

Läs mer om årets bokprovning

Foto: Ingemar Gram 1961. Bilden hämtad från Stockholmskällan.

Stockholm läser Bengt Martin

Under 2017 anordnas en mängd aktiviteter i Stockholm med anknytning till Sodomsäpplet av författaren Bengt Martin, alltifrån bokcirklar till författarsamtal och stadsvandringar. Läs och ladda ner hela programmet på Stockholms stadsbiblioteks webbplats.

Läs mer om evenemanget

Header logo