Till navigation Till innehåll
Man med stränginstrument.Man med stränginstrument.Man med stränginstrument.
Sven Wunders skiva Eastern Flowers blev en snackis. Foto: Piano Piano Records.

”Vi behöver inte tumma på kvaliteten”

Vilken skillnad kan Kulturrådets musikutgivningsbidrag göra för en skiva? För artisten Sven Wunders skiva Eastern Flowers gav omnämnandet av Kulturrådet i en presstext oväntad uppmärksamhet.

John Henriksson på skivbolaget Piano Piano Records berättar mer om succén kring Sven Wunder.

“I'm a reporter in America, and there's an interesting recording by an artist who goes by the name Sven Wunder. There are very few clues, other than a note that the music was ’produced with financial support by the Swedish Arts Council."

Så lyder det mejl vi fick av den amerikanska journalisten Stephen Nesser angående artisten Sven Wunder vars skiva Eastern Flowers nått oväntade framgångar i bland annat USA, Storbritannien och Japan och blivit en snackis på grund av dess presstext som säger att skivan är finansierad av Kulturrådet.

Vi vidarebefordrade mejlet till John Henriksson på skivbolaget Piano Piano Records (tidigare Tona Serenad) som ger ut Sven Wunders Eastern Flowers och passade på att ställa tre frågor till honom.

Hade ni väntat er detta?

– Vi kunde inte alls förutse det här och nu har försäljningen av skivan tagit otrolig fart. Det har blivit lite av en spinn off kring detta. I artiklar nämns Kulturrådet och i sociala medier har skivan börjat nämnas under hashtaggen #swedishartcouncil. För oss är det viktigt att lyfta Kulturrådet eftersom det inte skulle vara möjligt att producera en skiva som denna utan stödet vi har fått.

Varför tror du att en skiva som Sven Wunders Eastern Flowers får så mycket uppmärksamhet utomlands?

– I USA, Storbritannien och Japan finns andra plattformar för musik av den här typen. Marknaderna är också mycket större. Att skivan fått statligt stöd är för många utomlands svårt att förstå, speciellt amerikaner. Det har också bidragit till att den fått uppmärksamhet.

– Men skivan har lyckats bra i Sverige också. Den har blivit uppmärksammad i snävare kretsar. De 200 exemplar som Record Mania (skivbutik i Stockholm) hade, sålde slut på någon dag. Hade vi haft fler exemplar hade skivan förmodligen sålt mycket mer. 200 exemplar är mycket för en artist som Sven Wunder. En stor etablerad artist kan ha svårt att sälja 1 000 skivor. 

Kulturrådet kan bevilja stöd till utgivning av fonogram. Ett av villkoren är att det ansökta bidraget från Kulturrådet inte täcker mer än 50 procent av utgivningens totala kostnad. Det är alltså inte meningen att bidraget ska täcka alla kostnader för en skivproduktion.

Vad betyder ett bidrag från Kulturrådet för en skiva som Sven Wunders Eastern Flowers?

– Det hade inte varit möjligt utan musikutgivningsbidraget. Inte en chans. Ett stöd som detta är otroligt viktigt för den här typen av musik. Bidraget gör att vi inte behöver tumma på kvalitén.

– Från början tryckte vi upp 300 exemplar. Kostnaden per skiva hade för oss blivit ungefär 500 kronor. Det betyder att vi skulle gå back utan musikutgivningsstödet. Och nu, med uppmärksamheten, har vi till och med möjlighet att göra vinst och därför haft möjlighet att börja arbeta med Sven Wunders tredje album.

– Den andra delen av finansieringen står skivbolaget för. Vi har även arbetat mycket utan lön. Senast jag tog ut lön var i februari.

Första upplagan av Sven Wunders debut hette Doğu Çiçekleri. Titeln ändrades sedan till Eastern Flowers för att fungera bättre i USA. I övrigt är skivorna likadana. Den 12 juni släpptes Wabi Sabi, en helt ny skiva från Sven Wunder.

Läs mer

Kulturrådets musikutgivningsbidrag

Laddar...