Till navigation Till innehåll
""""""

Galleri Syster startades ur en feministisk kulturförening. Foto: Fernando Illezca.

En bit makt i det gemensamma rummet

När konstnärsdrivna Galleri Syster startades för tio år sedan skapades ett eget rum för kvinnliga konstnärer i Luleå. Möt konstnären Anja Örn och se en film om galleriet som vill göra skillnad genom att utforska, utmana och omkonstruera.  

– Vi har fått en position i den samtida konsten i Sverige. En bit makt i ett gemensamt rum, säger Anja Örn, konstnär och en av dem som startat Galleri syster.  

Galleriet har också en ungdomsverksamhet, Lillasyster, där unga i Norrbotten kan delta gratis i konstkurser och workshops och utveckla sitt konstnärskap tillsammans med varandra och etablerade konstnärer.  

Hur föddes idén?

– Vi hade en längtan efter att se konst som var relevant för oss. Vi bor ju i Luleå som är en manligt dominerad hockey- och järnstad, och kände att vi behövde skapa ett rum som gjorde det roligt att stanna på den här platsen. 

Hur gick ni vidare? 

– Vi som startade Syster var först med i en feministisk kulturförening i Luleå som skrev, arbetade med hantverk och hade bokcirklar. Kulturföreningen träffades i en ateljé. En dag fick vi idén att vi kunde ordna utställningar i hallen. Och det gjorde vi, i entrén skapade vi ett jättefint litet galleri med våra egna konstverk. Sedan, under årens lopp, har vi utökat verksamheten och idag har vi vårt eget utställningsrum i Luleå, men vi är också med i olika andra samarbeten. 

Vad blev resultatet?

– Idag utgår allting från storstäderna och när vi skapade vårt galleri här i Luleå blev det en geografisk maktförskjutning.  

Läs mer

Verksamhetsbidrag till utställningsarrangörer inom bild- och formkonst

Utmanar det invanda 

Se en film om Galleri Syster och möt konstnärerna som vill göra skillnad genom att utforska, utmana och omkonstruera.  

Laddar...