Till navigation Till innehåll
Dragqueen artisten Inga Tvivel står på en scen och undervisar en skolklass. Dragqueen artisten Inga Tvivel står på en scen och undervisar en skolklass. Dragqueen artisten Inga Tvivel står på en scen och undervisar en skolklass.

Kulturföreningen Mums jobbar med värdegrundsfrågor i skolan.

Glitter fördjupar värdegrunden

Nu blir det lättare för lärare och pedagoger att ta sig an värdegrundsfrågor i skolan. På ett kreativt sätt närmar sig Kulturföreningen Mums svåra frågor som till exempel att få vara den man vill och få utrycka sig som man vill. Det berättar Bland drakar och dragqueens konstnärliga ledare Petter Wallenberg.

Kulturföreningen Mums jobbar just nu med att ta fram ett metodpaket för att få in kulturdeltagande och underlätta arbetet med värdegrundsfrågor i skolan. Organisationen fick pengar från Kulturrådets bidrag Stärkt kultur i skolan under 2022.

Porträtt av Petter Wallenberg, konstnärlig ledare för Bland drakar och dragqueens.

Petter Wallenberg, konstnärlig ledare för Bland drakar och dragqueens.

– Istället för att enbart prata med barnen om alla likas värde arbetar vi med frågorna konkret i den kreativa processen. Att få skapa ett eget uppträdande utifrån sina egna intressen gör att projektet kommer nära barnens vardag. Övningarna sätter igång samtal. Måste tjejer gilla rosa, får pojkar gilla rosa? Får alla vara den de vill?, säger Petter Wallenberg.

Varför fungerar just det här konstnärliga konceptet i skolan?

– Konsten och kulturen kommer alltid nära. De kulturella uttrycken knyter an till barnens verklighet utanför skolan. För barnen blir det en chans att få delta i fantasifull kultur i verkliga livet och inte bara se det på teve eller på mobilskärmen. Underhållningen från deras fritid kommer in i klassrummet på ett nytt sätt, säger Petter.

Projektet inspireras av konstformen dragshow och dess lek med olika uttryck och gestaltningar, ett sätt att uppmuntra till skapande och att våga uttrycka sig bortom normer och regler. Petter menar att det inte behöver vara könsöverskridande utan handlar om att uttrycka sig fritt med färg, form och fantasi. Det går lika bra att sminka sig som en tiger. Också den som inte vill uppträda kan vara med, eftersom metoderna inkluderar bild, ljud och andra tekniker.

Genom elevernas aktiva deltagande i processen undviker man dessutom pekpinnar som annars lätt kan trilla in i till exempel ett samtal efter man sett en teaterpjäs som kräver efterarbete.

I sex år har föreställningen Bland drakar och dragqueens träffat över 10 000 barn. Man satt upp uppåt 1000 sagostunder och föreställningar runtom i Sverige. Nu fortsätter man med projektet Glittrande deltagarkultur i skolan. Ett metodpaket med workshop och filmer ska bli tillgängligt för skolorna via en digital plattform under våren 2024. Paketet innehåller övningar i att dansa, mima, skapa kostymer och sätta ihop en egen föreställning.

– Den röda tråden är att alla övningar är lustfyllda, enkla och roliga och sätter igång tankar och samtal. Det ska inte vara svårt att ta sig an stora frågor. Vi har turnerat i sex år med Bland drakar och dragqueens och testat flera modeller för att göra publiken delaktig och jobba med inkludering. Men även om vi delar med oss av knep, så styrs deltagandet av barnen själva.

Hur då, kan du ge exempel på en övning där barnen styr?

– I en av övningarna får till exempel barnen hitta sitt artistnamn. Barnen tar första stavelsen i sitt förnamn och repeterar det två gånger. Därefter lägger man in franskans “la” och avslutar med det engelska namnet på efterrätten man åt senast. Åt Maria banan till efterrätt får hon namnet Mama la Banana. En rolig övning där barnen samtidigt övar ord, språk och bokstäver. Övningen har blivit så populär att ett barn till och med hittade på artistnamn åt hela sin familj, berättar Petter.

Elever håller upp skyltar med artistnamn som de hittat på åt sig själva.

I en kreativ övning får eleverna möjlighet att skapa egna artistnamn. 

Mums har kört ett antal piloter i skolorna med elever och lärare. Under året har man utvecklat en ny arbetsmodell som ska spridas till skolor i hela landet. Man har låtit sig inspireras av dragshow, dans, koreografi och kostym för att göra det lättare att få in kultur och skapande i skolan.

– Vi använder vår expertis inom scenkonst för att inspirera pedagoger och elever att jobba vidare på egen hand. Genom leken kan man använda olika uttryck och samtidigt visa att alla får vara som de vill, och att olikheter är en styrka. På så sätt skapas barndriven deltagarkultur i skolan, och en lite mer tolerant värld, säger Petter Wallenberg.

Läs mer

Mer om Bland drakar och dragqueens

Laddar...