Harry Potter-lajv och arkeologiskola – när barn och unga får vara med och bestämma
”Hur når vi på Mariestads stadsbibliotek barn och unga med vårt kulturutbud? Gör vi det som barn och unga vill eller det som passar biblioteket?” Med de frågorna startade Mariestads stadsbibliotek projektet Ungas Delaktighet. Projektet ledde till en rad aktiviteter som togs fram utifrån barn och ungas önskemål, och genomfördes med stöd av den statliga satsningen Stärkta bibliotek.
Mariestads kommun är belägen vid Vänerns strand i norra delen av Västra Götaland. I kommunen bor 25 000 invånare och cirka 16 000 av dessa bor i centralorten. Det finns även ett antal kransorter i närheten som Mariestads kommun samarbetar med. Kulturenheten och fritidsenheten i Mariestad arbetar tillsammans i gemensamma aktiviteter under skollov och evenemang.
Rätten att påverka sin fritid
Enligt barnkonventionen har barn och unga rätt att påverka sin fritid. Denna rättighet la grunden till Mariestads stadsbiblioteks ansökan om finansiering av projektet Ungas Delaktighet. Tanken med projektet var inte bara att stärka barn och ungas delaktighet, utan också att hitta ett långsiktigt hållbart arbetssätt för hur kommunen involverar sina unga invånare i att ta fram utbudet av kultur och aktiviteter.
Från dålig start till lyckat samarbete
Projektets start blev allt annat än god. Barnbibliotekarien blev långtidssjukskriven och föreståndaren för fritidsgårdarna slutade hastigt. Lösningen blev att kultur- och fritidssamordnaren för barn och unga, Martin Hermansson, blev samordnare för projektet. Han ingick i en styrgrupp tillsammans med bibliotekschefen Linda Svensson samt Lollo Persson och Linda Elsie Savane från samarbetsparten Studiefrämjandet.
Lollo Persson, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Skaraborg, berättar:
– Att som samarbetspartner ha fått vara med och förverkliga de idéer som barn och unga har önskat sig i detta projekt har varit lärorikt, inspirerande och i högsta grad upplyftande. Att genomföra spännande aktiviteter med väldigt stor bredd har några gånger varit en utmaning men också väldigt lyckosamt.
Eftersom Mariestads kommun inte är en särskilt stor organisation är samarbete viktigt för att nå ut till en bred publik. Genom Studiefrämjandets kontaktnät, som är utspritt över hela Skaraborg, fick Mariestads stadsbibliotek nya kontakter bland både professionella kulturutövare och föreningar som de tidigare inte hade samverkat med.
– Man har kunnat samverka lokalt och kunnat plocka in professionella aktörer som lyft aktiviteterna och upplevelserna till en högre nivå, säger Lollo Persson.
Att ta vara på barn och ungas kreativa kraft
Linda Elsie Savane, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Skaraborg, berättar att Mariestads kommun har visat hur enkelt det kan vara att ta vara på den kreativa kraft som barn och unga kommuninnevånare har. Denna kraft kan bidra i arbetet med att utforma ett kulturutbud som tilltalar och är relevant för en målgrupp som annars kan vara svår att nå.
– Ett stort plus har även varit att man tagit vara på lokal kompetens och resurser, professionella och ideella och på så sätt fått projektet att angå fler, säger Linda Elsie Savane.
Att nå barn och unga med budskapet att deras röst gör skillnad är ett viktigt mål. Foto: Martin Hermansson.
Enkätsvar ledde till populära aktiviteter
För att komma igång hittade styrgruppen verktyget som blev nyckeln i hela projektet. De skapade en enkät för att ta reda på vad barn och unga i kommunen vill göra. Enkäten delades ut under två veckor i skolor och under höstlovsaktiviteterna. Cirka 300 svar kom in.
I enkäten fanns olika förslag på aktiviteter som barn och unga fick rösta på och även utrymme att skriva egna förslag. Det kom in förslag på allt från Harry Potter-lajv till rysk björnbrottning. Det sistnämnda genomfördes inte medan Harry Potter-lajvet, som hade fått många röster, blev en uppskattad aktivitet. Utöver det arrangerades bland annat filmskola, spökvandring, skrivarstuga och arkeologiskola.
Så här tyckte några deltagare från Harry Potter-lajvet att det var:
”Jag ÄLSKADE att lajva!”
”Det var jättekul att göra mantel och trollstav!”
”Jag kommer ta med mig och komma ihåg ALLT. För allt var jättekul. ”
”Det bästa var att jag kunde kasta magi på min bästis så han blev tyst.”
”Det här vill jag göra igen!”
Skolloven var den bästa tidpunkten
En lärdom var att den bästa tidpunkten för aktiviteter är under skolloven som infaller under läsåret. Intresset var inte stort för aktiviteterna som ordnades under sommaren eftersom även de som inte reser bort verkar göra andra saker under sommaren.
Mycket verksamhet hamnar i centralorten, vilket begränsar tillgången till kulturaktiviteter för de som bor på landsbygden. Vid ett par tillfällen ordnades därför bussresor för att ge fler möjlighet att delta. En annan utmaning var att lyckas nå unga som vistas på fritidsgårdarna men som inte kommer till biblioteket.
Även på mindre orter som Mariestad finns socioekonomiskt utsatta grupper som har sämre ekonomiska förutsättningar, vilket påverkar dessa personers möjlighet att delta i aktiviteter. Det här projektet gjorde det möjligt för alla aktiviteter att vara gratis.
Budskapet till unga: Er röst gör skillnad
När Mariestads stadsbibliotek blickar framåt vill de fortsätta att med hjälp av enkäter ta reda på vad barn och unga i kommunen vill göra på sin fritid. Eftersom samarbetet med studieförbunden ger kvalité i arrangemangen undersöker de möjligheterna att söka finansiering för att utveckla och förfina det samarbetet.
En annan viktig sak de vill göra framöver är att nå barn och unga med budskapet om att deras röst gör skillnad. Som en av deltagarna i aktiviteterna poängterar:
– Det här var jättekul och ni var jättebra, för i vanliga fall brukar man inte få vara med och bestämma.