Till navigation Till innehåll
Två personer sitter mot varandra och spelar fiol. Mannen sitter med ryggen mot kameran och kvinnan mittemot titta glatt snett ned på hans fiol. Två personer sitter mot varandra och spelar fiol. Mannen sitter med ryggen mot kameran och kvinnan mittemot titta glatt snett ned på hans fiol. Två personer sitter mot varandra och spelar fiol. Mannen sitter med ryggen mot kameran och kvinnan mittemot titta glatt snett ned på hans fiol.
Musik av spelmannen Lorens Brolin ur resandefolket framfördes på hans 200-årsdag i Frantzwagner Sällskapets regi. Foto: Susanne Kronholm.

”Nu kan vi påverka”

Sveriges romer fick en ny röst när Frantzwagner Sällskapet bildades i Helsingborg 2013. Sällskapet arbetar för att göra skillnad för bilden av den romska kulturen i samhället.

Vi romer har levt i Sverige i 500 år, men vi har inte förekommit i det offentliga rummet förrän nu. Genom vår verksamhet kan vi ta del i diskussionen runt minoriteter och romer i Sverige, säger Jon Petersson, ordförande för Frantzwagner Sällskapet.

Hur har ni gjort skillnad?

Vi har hållit i workshops kring historia och språk och nu senast arrangerat ett seminarium då vi bjudit in de största forskarna inom romsk historia. Vi vill genom att presentera fakta, källor och dokumentation för allmänheten, göra skillnad när det gäller vår historiebeskrivning.

Vi ordnar också kulturverksamhet. Vi arbetar med att bevara och främja vårt musikaliska arv, så som sånger och musik. Vi har ju varit utsatta för ett övergrepp av staten och det har drabbat vår kultur, vårt språk och vår identitet. Men nu när vi kan påverka, ser vi en renässans för vår identitet.

Frantzwagner Sällskapet har fått Kulturrådets projektbidrag för nationella minoriteters kulturverksamhet.

Laddar...