Konstinstallationer blev motor för dialog
Rejmyre Art Lab skapar möten mellan konstnärer från hela världen utanför storstaden. Det började som ett litet projekt men har utvecklats till en året runt-verksamhet som fått betydelse för utvecklingen i kommunen.
– Under de senaste tio åren har vi gått från att vara ett lite konstigt inslag till att bli en del av konstnärsbyn Rejmyre, säger Sissi Westerberg verksamhetsledare och konsthantverkare. I ett av våra projekt har konstinstallationer fungerat som utgångspunkt i de diskussioner som förts kring saneringen av ett förorenat område vid glasbruket i Rejmyre.
Hur föddes idén?
– Vi ville skapa en plats där regionala och internationella konstnärer kunde mötas utanför storstadsregionen. Vi ville också skapa utbyte mellan konstnärer med bakgrund inom konsthantverk och bildverk och som är intreeserade av platsberoende konst.
Hur gick ni vidare?
– Det fanns lokaler som vi kunde använda i närheten av Rejmyre. Vi sökte sedan pengar bland annat från Kulturrådet för utställningsverksamhet och bidrag från Nordiska fonder. I början gjorde vi ett mindre projekt, en workshop bara en gång om året. Sedan har vi gjort större projekt år för år. Nu driver vi året runt-verksamhet.
Vad blev resultatet?
– Vi har upptäckt att vi som konstorganisation kan fylla en roll i att till exempel föra samman markspecialister, representanter för lokala organisationer, lokalbefolkning och konstnärer till dialog på ett annat sätt än till exempel kommunen, som egentligen är huvudman för saneringsprojektet vid glasbruket.