Till navigation Till innehåll
Tonårstjej sitter i fåtölj på bibliotek och läser en bok.Tonårstjej sitter i fåtölj på bibliotek och läser en bok.Tonårstjej sitter i fåtölj på bibliotek och läser en bok.

Medarbetarna har lästid och tipsar och diskuterar böckerna under gemensamma bokfrukostar.

Södertälje satsar på fredagsuniversitet och samverkan

Helena Gomér, bibliotekschef i Södertälje, gästade läsfrämjandelyftets andra frukostträff. Samverkan med andra professioner, ”fredagsuniversitet” och målgruppsanpassade verksamheter mot ungdomar och erfarenheten av ett sådant arbete var ett par av de områden som Helena berättade om.

Södertälje kommun har drygt 100 000 invånare. Huvudbiblioteket ligger inne i centrala Södertälje med flera verksamheter mot de yngre. Utöver huvudbiblioteket finns fyra områdesbibliotek i de olika kommundelarna samt en bokbuss.   

Gemensam kompetensförsörjning

Pandemin blev starten för ”fredagsuniversitetet”. En halvdag varje månad fördjupar sig bibliotekets medarbetare i olika frågor. Extrapersonal kallas in vilket innebär att samtliga ur den ordinarie personalstyrkan kan delta.

Den gemensamma kompetensförmiddagen ger möjlighet att fördjupa sig inom flera områden.

– Vi har lärt oss mer om Barnkonventionen, anlitat föredragare som berättat om hur tonårshjärnan funkar, genomfört TAKK-utbildning och anlitat experter, bland annat besökte Brit Stakston oss och berättade om digitaliseringen och dess påverkan på biblioteken.

Helena Gomér i närbild, en blond kvinna iklädd en klänning med ett abstrakt mönster.

Helena Gomér gästade och berättade om Södertäljes arbete.

Lära av varandra

Bokfrukost, att fördjupa sig i verkliga case och att delta på bibliotekets publika evenemang är ytterligare komponenter i hur de arbetar med det kollegiala lärandet.

– Att diskutera och lära av varandra är viktigt, inte minst när det kommer till olika knepiga situationer. Vi diskuterarar olika case och hur vi bemöter och skapar relationer. Att nå fram är viktigt i det läsfrämjande arbetet.

Personalen har lästid och tipsar och diskuterar böckerna under de gemensamma bokfrukostarna. Och vid publika evenemang, såsom expertluncher, författarprogram eller riktad verksamhet mot barn, har medarbetarna möjlighet att delta under arbetstid.

Verksamhet anpassad för de unga

TIO 14 biblioteket, som vänder sig till barn och unga i åldern 10–14 år, och Ung city, som vänder sig till åldersgruppen 13–17 år, är två målgruppsinriktade verksamheter som arbetar för att möta ungdomarna utifrån deras situation och behov.

– Genom de här satsningarna har vi skapat bibliotek som är exklusiva för ungdomarna. Det är viktigt med ”trygga vuxna” i dessa miljöer som på olika sätt stöttar och vägleder. Att arbeta med olika medier, skapande och spel är olika sätt att närma sig läsningen. Manga är ett område som vi satsat lite extra på i TIO 14, då vi sett att många hittar in till läsningen genom genren. Ung city är en kombinerad fritidsgård och bibliotek och är ett samarbete med fritidsgården och fältenheten. Att vi får möjlighet att lära av andra professioner är en fantastisk effekt av det här samarbetet.  

Läs mer

Läsfrämjandelyft för folkbibliotek

Digitala frukostträffar med läsfrämjandelyftet

Laddar...