Till navigation Till innehåll
Bagir Kwiek står framför en vägg med graffiti och ler. Han tittar snett ut ur bild. Bagir Kwiek står framför en vägg med graffiti och ler. Han tittar snett ut ur bild. Bagir Kwiek står framför en vägg med graffiti och ler. Han tittar snett ut ur bild.

Foto: Anna von Brömssen.

Romsk litteratur – finns den?

Mitt folk, det romska folket, är spritt över hela världen. Det finns 15 miljoner romer fördelade över varje land i hela Europa, och ytterligare 2–3 miljoner romer i Nord- och Sydamerika samt Afrika. Finns det då inte några författare bland alla dessa miljoner? Jo, självklart!

Václav Havel sade en gång: ”Hur man behandlar sin romska befolkning är lackmustestets för varje civiliserat land.” Och man kan avläsa vilka rättigheter och möjligheter den romska befolkningen har haft i ett land genom mängden romska författare i just det landet. I Sverige hittar man svaret i biblioteket: Om man har tur hittar man en handfull romska böcker som klamrar sig fast vid en övergiven hylla längst bort någonstans, kanske tre av dem är skrivna av romer från Sverige.

De flesta av er har säkerligen hört talas om Katarina Taikon. Men kan ni namnet på någon annan romsk författare? Troligen inte. Hur kan det vara så att Sveriges näst största minoritet är så osynlig? Beror det på romerna själva? Är det så att vi här i Sverige är så ointresserade av vår minoritet och av vad de har att säga eller berätta?

Det finns otroliga berättelser att berätta

Tusen års vandring genom Indien, Persien, Armenien, Turkiet, Grekland, Rumänien, Ungern, före detta Jugoslavien, Tyskland, Polen, Ryssland, tillsammans med över 500 år här Sverige, innebär att det finns otroliga berättelser att berätta.

Men har ni läst om det 500-åriga slaveriet som romerna fått genomlida? Svarta onsdagen i Spanien? Den romska förintelsen? Förmodligen inte. Är det kanske så som jag sagt, att romerna i Sverige har gjorts osynliga här i Sverige? Kanske de rent av varit mer av forskningsobjekt än människor som skulle kunna ha mycket att lära ut?

”Gott folk, skulle ni vilja veta sanningen om zigenarna? Jag vet att ni inte kommer att tro mig, men lyssna på min sång.” Orden är inte mina, utan de tillhör Bronislawa Wajs. Hon kallas Papusha och är den romska poesins moder. Hon är nästan helt okänd för en svensk läsekrets men hyllad och erkänd i övriga världen, inte minst i sitt hemland Polen.

Vi finns – för alla som vill veta

I Sverige låtsas vi att vi inte visste, och vi försöker tysta ner det man inte vill veta genom att inte låta romerna synas. Men vi finns, och vår litteratur finns, för alla som vill. Och det finns de som både vet och vill, och det platser där du kan komma för att både se och höra romsk litteratur. Runt om i Sverige finns det numera 32 romska läsambassader. Totalt 32 folkbibliotek är numera platser där romer inte bara syns utan där du kan få läsa och lära känna oss.

Besök ett bibliotek och lär känna oss och vår historia. Läs Papushas poesi, Hanckos forskning och Maximovs episka berättelser om en svunnen tid, då romerna fortfarande vandrade osynliga genom Europas kaotiska historia.

Kom in och träffa andra svenska författare med romsk bakgrund, till exempel Thom Lundberg. Läs Veijo Balthazar från Finland, Trajko Petrovski från Makedonien, Hristo Kuchikov från Bulgarien, Alia Krasniqi från Kosovo. Alla är mästare inom sitt eget fält. Du kan också läsa verk av Nina Dudarova från Ryssland som var den första romska författaren, Philomena Franz från Tyskland som överlevde förintelsen och Ellena Lackova från Slovakien.

Kom och läs färdigt boken med Papushas vackra poesi: ”Sedan länge är de vandrande zigenarnas tid över: men jag ser dem. De är snabbare än vatten när de flyter fram klart och stark.”

Kända romska författare finns över hela världen. Romsk litteratur finns, men finns det någon som vill höra och läsa vad vi har att berätta?

Bagir Kwiek

Läs mer

To understand the Roma, you need to read their literature (theconversation.com)

Roma literature in USA and Canada - RomArchive

Twenty 'Gypsy' Women You Should Be Reading

VIDA: Women in Literary Arts (vidaweb.org)

Laddar...