Till navigation Till innehåll
Närbild på ett pennställ innehållandes pennor för barn.Närbild på ett pennställ innehållandes pennor för barn.Närbild på ett pennställ innehållandes pennor för barn.

Över 400 Skapande skola-projekt från norr till söder beviljas bidrag.

Beslut och fördelning av Skapande skola-bidraget läsåret 2024/2025

171 715 422 kronor fördelas till Skapande skola-projekt fördelat på 437 ansökningar. Antal ärenden som beretts i år är 439. Det sökta beloppet är 316 382 838 kronor.

För 16:e året fördelar vi bidrag till landets kommunala och fristående skolor via deras skolhuvudmän. Pengarna är väl spridda geografiskt i samtliga län över landet. Projekten i ansökningarna omfattar 862 829 elever.

Beviljningsgraden för bidraget är högt då 99,5 % av ansökningarna har beviljats. I antal innebär det 437 bifall och 2 avslag.

Ta del av fördelningen här

Ansökningsomgången i siffror

  • 437 beredda ansökningar
  • 862 829 deltagande elever
  • 316 382 838 kr i sökt bidrag
  • 171 715 422 kr i fördelat bidrag

Medel att fördela på anslaget utgör knappt 55 procent av sökt belopp.

Bedömningsgrunder och prioriteringar

De sökande har i sina ansökningar översiktligt beskrivit planerade insatser. Samtliga ansökningar som uppfyller bidragets grundläggande villkor fördelas bidrag utifrån de kvantitativa uppgifter som de sökande har angett. I de fall en ansökan avslås innebär det att ansökan inte uppfyller bidragets krav enligt förordningen.

Vid detta fördelningstillfälle har Kulturrådet fått in ett stort antal ansökningar som i hög grad överensstämmer med bidragets ändamål och övriga krav i förordningen. Det sammanlagda sökta beloppet motsvarar dock en betydligt högre summa än vad som finns tillgänglig att fördela.

Utifrån tillgängliga medel har Kulturrådet i fördelningsmodellen därför prioriterat:

  • ansökningar som har elever i anpassad grundskola och särskilda utbildningsformer
  • huvudmän i glesa och mycket glesa landsbygdskommuner

För att säkerställa att små huvudmän kan genomföra satsningar på liknande villkor som större huvudmän viktas stödets storlek utifrån antal deltagande elever.

Läs mer

Det nationella pressmeddelandet

Laddar...