”Det nya avtalet under armen”
Från den 1 januari gäller ett nytt, reviderat MU-avtal. Vi har frågat Sara Edström, ordförande för Konstnärernas Riksorganisation, om bland annat vad det nya avtalet innebär för organisationens medlemmar.
Vad innebär det nya MU-avtalet för era medlemmar?
– Fler kommuner, regioner och även statliga arrangörer kommer att använda avtalet och därmed, utöver utställningsersättningen, också betala skälig ersättning för medverkan samt produktionsstöd. Fler politiker och tjänstepersoner ska känna till detaljerna i det nya avtalet och hur det tillämpas, och därmed inte kunna “glömma bort det” då budgetar sätts. Även fler privata och ideella arrangörer kommer att känna till avtalet och tillämpa det.
– Våra medlemmar kommer att ha det nya avtalet med sig under armen när de kliver in i förhandlingar med arrangörerna, med vetskapen om att arrangörssidan varit med och förhandlat fram avtalet och också är mån om att pusha för ökade budgetar så att de kan betala skäliga ersättningar.
Hur når ni ut med information om avtalet?
– Vi lanserar informationskampanjer, workshops och kurser som riktar sig dels till beslutsfattare, tjänstepersoner och arrangörer och dels till konstnärer. Vi lyfter också MU-avtalet i det politiska påverkansarbetet, till exempel i remissvar och möten med beslutsfattare, och tar fram egna påverkansunderlag och undersökningar om hur MU-avtalet används. Vi gör en interaktiv mall för att räkna ut MU (för konstnären) och för att budgetera (för arrangören).
Vad hoppas ni det nya avtalet kommer att innebära konstnärers villkor på längre sikt?
– Det vi hoppas, eller rättare sagt helt enkelt förväntar oss, är att det nu äntligen ska vara lika självklart att betala konstnärer skäliga ersättningar som det är för andra yrkesgrupper man anlitar till sin konsthall. Denna branschpraxis ska genomsyra hela konstscenen, dessa kostnader ska räknas in i budgetar och det ska tas höjd för att vi som skapar innehållet kring vilket hela verksamheten kretsar ska få betalt.