Kulturrådet har tillsammans med E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fått i uppdrag att arbeta fram hur ett statligt fritidskort för barn och unga ska fungera.
Det handlar om en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter. Dialog sker även med Svenskt friluftsliv och Riksidrottsförbundet, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och andra aktörer.
En betalningstjänst för fritidsaktiviteter
- Fritidskortet ska innehålla ett värde som kan användas som betalning för barn och unga i åldrarna 8–16 år för fritidsaktiviteter inom till exempel idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet.
- Fritidskortet ska särskilt stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll att ta del av fritidsaktiviteter. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra behov av särskilt stöd, ska uppmärksammas så att fritidskortet kommer dem till godo i lika stor utsträckning som andra barn och unga.
Fritidskortet planeras att införas oktober 2025.
Se informationswebbinarier om Fritidskortet
I två webbinarier presenterar vi Fritidskortet, arbetet med satsningen och betydelsen av en meningsfull fritid för barn och ungdomars hälsa. Webbinarierna riktar sig till yrkesverksamma, beslutsfattare och engagerade inom kommuner, regioner, länsstyrelser och civilsamhälle som arbetar med eller möter barn och ungdomar.
Titta på webbinarierna Varför ett fritidskort samt Vad är Fritidskortet, Folkhälsomyndigheten.se
Läs mer
Kulturskolorna rustar för Fritidskortet