Till navigation Till innehåll
Vy över konferenslokalen och deltagare som sitter i grupper kring bord. På scenen två talare och en stor skärm som visar en presentation. Vy över konferenslokalen och deltagare som sitter i grupper kring bord. På scenen två talare och en stor skärm som visar en presentation. Vy över konferenslokalen och deltagare som sitter i grupper kring bord. På scenen två talare och en stor skärm som visar en presentation.
Foto: Susanne Kronholm.

Rätten till konstnärlig frihet: förstå hinder och hot

Första dagen syftade till att ringa in begreppet konstnärlig frihet och förstå dess relevans för den kulturella och kreativa sektorn – och samhället i stort. Deltagarna undersökte hur konstnärlig frihet förstås runt om i världen, för att senare identifiera vilka utmaningar och möjligheter det innebar.

Välkomsttal

Toppmötet inleddes med välkomsttal av Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet, Cecilia Ruthström-Ruin, Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, och Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare hos kulturministern samt Magdalena Moreno Mujica (Australien), verkställande direktör för IFACCA.

Videon är textad på svenska men inte syntolkad.

Konstnärlig frihet i en tid av komplexitet

Vilka verktyg har vi förlitat oss på för att värna friheten för konstnärliga uttryck och deltagande i kulturlivet? I samtalet sätts frågan om att skydda konstnärlig frihet i sammanhanget av de pågående utvecklingarna inom politik, ekonomi, teknik, miljö, socialt och kulturellt.

Talare: Shahidul Alam (Bangladesh), konstnär, fotojournalist, utbildare and social aktivist, och Alexandra Xanthaki (Grekland), FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter. Introduktion av Mika Romanus, generaldirektör, Konstnärsnämnden.

Videon är textad på svenska men inte syntolkad.

Flera dimensioner av komplexitet

Begreppet konstnärlig frihet är till stor del accepterat men det finns fortfarande djupa motsättningar om hur den ska tillämpas: hur friheten förstås, utövas och skyddas. I dag påverkas den konstnärliga friheten av system som ofta gynnar makthavare. Samtalet undersöker hur vi hanterar dessa meningsskiljaktigheter, samtidigt som vi behöver navigera i den snabba digitala utvecklingen. Och vilka lärdomar kan vi få från urfolk som tvingats hitta nya tillvägagångssätt för att hävda sin identitet genom kultur?

Talare: Deeyah Khan (Norge) filmregissör och grundare of Fuuse (förinspelad videopresentation). LASTESIS Collective (Chile) konstkollektiv representerat av Daffne Valdés Vargas, Svetlana Mintcheva (USA) oberoende strategikonsult, Ahmad Naser Sarmast (Afghanistan) grundare och direktör, Afghanistan National Institute of Music och Åsa Simma, skådespelare, regissör, dramaturg och teaterchef på Giron Sàmi Teáhter. Moderator: Anupama Sekhar (Indien/UAE) Direktör för policy och engagemang, IFACCA.

Videon är textad på svenska men inte syntolkad.

Laddar...