Till navigation Till innehåll
Tecknad kvinna som läser i rymden. Böcker flyger omkring.Tecknad kvinna som läser i rymden. Böcker flyger omkring.Tecknad kvinna som läser i rymden. Böcker flyger omkring.
Läsningen kan ta dig dit du vill. Illustration: Kim W. Andersson.
14 september 2023

Träff för läsfrämjande – Ung läsning

30 november – 1 december är det dags för Kulturrådet och Läsrådets årliga träff för läsfrämjande. Temat är Ung läsning. Anmäl dig senast 23 november.

Tid: 30 november kl 13.00–16.00 och 1 december kl 9.00–12.00

Plats: Digital

Anmälan: Anmälan är stängd

Frågor: support@creo.se (för frågor som rör inloggning och teknik). lasradet@kulturradet.se (för övriga frågor)

Det blir två halvdagar om ungas läsning och om ungdomslitteratur, om flerspråkighet, om delaktighet och om olika förutsättningar för att bli läsare. Stämmer det verkligen att unga inte längre läser? Och vad är en bra ungdomsbok? 

Läsfrämjandeträffen är digital och kommer att sändas från en studio. Obs! Det går inte att se Träffen i efterhand. Vi kommer att ta fram en skrift som sammanfattar innehållet, som tidigare år. Träffen riktar sig till myndigheter, organisationer, lärare och andra aktörer som arbetar läsfrämjande, för kunskapsutbyte och möjligheter till samarbete.

Programledare är författaren Melody Farshin tillsammans med George Asaad från ungdomsrådet. 

Programledaren Melody Farshin med armbågar på bordet och händer i ansiktet.  Programledaren George Asaad framför en grafittivägg.

Fotografer: Caroline Andersson och Susanne Kronholm.

Obs! Programmet kommer att uppdateras innan sändning så tider och innehåll kan förändras något.

Torsdag 30 november kl. 1316  

13.00 Välkommen. Programledarna Melody Farshin och George Asaad hälsar välkommen till årets Träff för läsfrämjande på temat Ung läsning. 

13.10 Ung läsning. Nioosha Shams ger glimtar av sitt första år som Sveriges läsambassadör och presenterar arbetet med ungdomsrådet.

13.20 Att skriva för unga (panelsamtal). Hur gör författare för att skildra ungas vardag på ett trovärdigt sätt, för att locka unga läsare? Ett samtal om utmaningar och möjligheter för ungdomsboksförfattare och unga skribenter.
Medverkande: Sara Bergmark Elfgren, författare, Ada Wester, förläggare på Gilla böcker/Lilla Piratförlaget, Ali Alonzo, poet och vinnare av Lilla Augustpriset 2022. Samtalsledare är författaren och läsambassadören Nioosha Shams.

14.00 PAUS 

14.10 Hur ser det ut med ungas läsning i dag? Ulf Fredriksson, docent och skolforskare, presenterar och kommenterar aktuell statistik.

14.35 Bokcirkel och författarintervju med Laurie Halse Anderson. Delar av ungdomsrådet samtalar om boken Skärvor av minnen och intervjuar ALMA -pristagaren Laurie Halse Anderson.
Medverkande: George Sarkes och Nevin Berwari från ungdomsrådet och författaren Laurie Halse Anderson. 

15.00 PAUS 

15.10 Stärkta bibliotek för ungdomar - filmvisning. Vi får hälsningar från två framgångsrika bibliotekssatsningar för ungdomar. Uppsala berättar om biblioteksguider och Haparanda om samverkan med ungdomens hus.

15.20 Poesi i orten – Konsten som demokratisk kraft (panelsamtal)
På senare år har Sverige sett en renässans för poesin utan like. Och inte minst bland unga i våra förorter. Vad gör poesin så kraftfull? Medverkande: Daniel Boyacioglu, poet och musiker, Akila Mah från ungdomsrådet, Nora Khalil, författare och tidigare finalist i Ortens bästa poet. Samtalsledare är Simon Strömberg, från Kulturrådet.

15.55 Programledarna avrundar dagen.

16.00 Tack för i dag!

Fredagen 1 december kl. 9–12 

9.00 Välkommen tillbaka! Programledarna Melody Farshin och George Asaad hälsar välkommen till andra dagen.

9.10 "Vi pratar om boken och livet och det kan bli riktigt fint" Martin Hellström, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet och kritiker i Dagens Nyheter om att samtala med barn och ungdomar om deras läsning.

9.40 Vems ansvar är det att unga läser? (panelsamtal). Skolan kan göra mycket för att stärka ungdomars läsning, men även uppmuntran utanför skolan gör skillnad. Hur kan hela samhället se till väcka det viktigaste - den inre motivationen?
Medverkande: Filippa Mannerheim, gymnasielärare i svenska och historia, Malin Carlsson, projektledare Läsfrämjande insatser utanför skolan, Peter Gärdenfors, filosof och professor i kognitionsvetenskap. Samtalsledare är Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet och ledamot i Läsrådet.

10.10 PAUS 

10.20 Gemensam läsning, egna uttryck. Nätverkstan har arbetat med läsfrämjande i relation till kulturtidskrifter, unga och minoritetsgrupper. Jenny Skånberg, kommunikatör och projektledare, berättar om arbetet med gemensamt läsande, kritiskt tänkande och skapande. 

10.40 ”Finns den på engelska?”  (panelsamtal). Trenden att ungdomar ofta väljer att läsa böcker på engelska är tydlig. Är det bra eller dåligt? Påverkar det den svenska ungdomsboken och viljan att läsa på fler språk? Medverkande: Sofia Flodin, Science Fiction-bokhandeln, Per Israelson, litteraturforskare och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, Eric Haraldsson, skolbibliotekarie och ledamot i Läsrådet. Samtalsledare är Ulrika Caperius , förläggare på Bonnier Carlsen och ledamot i Läsrådet.

11.10 PAUS 

11.20 Digiteket – nu med läsfrämjande. Cecilia Gärdén, innehållskoordinator för Läsfrämjandelyftet för folkbibliotek, presenterar den digitala plattformen Digiteket.

11.30 Hur gör vi nu? (panelsamtal). Efter allt vi vet och vad forskningen berättar för oss om hur det ligger till – vad är nästa steg i myndigheternas läsfrämjande arbete? Melody Farshin i samtal med de tre myndigheterna som ingår i Läsrådet. Medverkande: Kulturrådet med generaldirektör Kajsa Ravin, Skolverket med generaldirektör Peter Fredriksson och MTM med generaldirektör Magnus Larsson.

11.55 Programledarna rundar av och avslutar träffen.

12.00. Tack och hej!

___________________________

Innehållet från Läsfrämjandeträffen 2023 kommer att sammanfattas i en skrift som ingår i Kulturrådets läsfrämjande skriftserie. 

Läs mer 

Om de medverkande

Skriften Läsandets politik och retorik från träffen 2022

Skriften Läsande förebilder från träffen 2021

Skriften Delad läsning från träffen 2020

Laddar...