Till navigation Till innehåll
Sex barn, såväl pojkar som flickor, håller upp händerna, har prisrosett fastsatta på sina tröjor.Sex barn, såväl pojkar som flickor, håller upp händerna, har prisrosett fastsatta på sina tröjor.Sex barn, såväl pojkar som flickor, håller upp händerna, har prisrosett fastsatta på sina tröjor.
Foto: Malin Grönborg.

Grattis Fredrika skola – Årets bokväckare 2022

Årets bokväckare 2022 tilldelas Fredrika skola: ”Som visat hur mycket en liten byskola med stort hjärta kan åstadkomma. Fredrika skola har gjort läsning till ett samtalsämne i bygden, och fått både förskolan, föräldrarna och resten av byn med på sitt glädjefyllda bokväckartåg.”

Zelda, Leo, Siri, Nellie, Viola, Felix. Lägg namnen på minnet! I Fredrika, ett samhälle i Västerbottens inland, kan man träffa dem. Fredrika är inte stort, bara cirka 200 personer bor i byn. Jag fick följa med på superhemligt uppdrag när Fredrika skola korades till Årets bokväckare 2022. Min uppgift var att berätta om allt roligt som hände. En journalist ska ju också söka efter sanningen. Och jag undrade: finns det verkligen inget dåligt med böcker?

Men vi tar det från början.

– Vi gick in i projektet med målsättningen att öka läslusten både hos våra elever och hos alla andra människor runt om i bygden, berättar läraren Katarina Henriksson.

Och varför ville man nå folk i hela byn? Jo, för att skapa läsande förebilder. Katarina berättar att när klassen läste Bröderna Lejonhjärta så läste även andra bybor samma bok. De återupptäckte sin barndoms klassiker kan man säga. Och när de väl började läsa så fortsatte de av bara farten.

– Annars sitter folk bara och tittar i mobilen, säger Felix som tycker att de kan titta i en bok istället. Och det är ju helt sant.

Superhjältarna från Fredrika skola – Zelda, Leo, Nellie, Viola, Siri och Felix – har flera smarta strategier för att väcka böcker runt om i bygden. Med hjälp av bokstationer hos handlaren, i lekparken och i den gamla telefonkiosken väcktes läslusten och snart var nästan alla med på läståget, eller väldigt många i alla fall. Telefonkiosker är ju för övrigt typiska tillhåll för superhjältar som behöver byta om.

Många barn inträngda i en gammal telefonkiosk.

Hela skolan ryms i telefonkiosken! Här finns också massor av böcker att väcka.

Dessutom gjorde bokväckarna avancerade efterforskningar om vuxna i sin närhet för att lista ut vilken sorts böcker som kunde passa dem. Det gäller att ställa kluriga frågor för att få fram svaren. Violas mamma till exempel: hon gillar både Harry Potter och stickning. Hm, vad kan passa bättre än en Harry Potter-stickbok?

Och fröken Josefin, som gillar historia och tjocka böcker? En riktig tegelsten om Karl den tolfte, såklart! Mission completed.

– Vill du sporra dina barn att läsa så läs böcker själv, uppmanade läraren Josefin Öberg elevernas föräldrar.  Hon tyckte förövrigt att boken om Karl den tolfte var ett jättebra val.

En pojke med prisrosett på bröstet håller upp en bok.

Äntligen har boken kommit! Felix tipsar om en ny bok som han har beställt. 

Bokväckarna slukade många böcker ur Barn- och ungdomsbokskatalogen (Handböckerna för superhjältar är favoriter och det förstår man ju att de vill läsa om sina kollegor i branschen). De började ofta dagarna med bokgymnastisk och läste också högt för förskolebarnen.

Puh! Man blir helt matt när man hör allt de gör och ännu har jag inte kommit halvvägs. Jag pausar lite och ger er svaret på frågan om vad som är roligast med att väcka böcker?

– Att läsa! svarar bokväckarna i kör. Och så var det något om kakor också, och möjligen en hamburgare. Man kan ju faktiskt ta med sig böcker på skidutflykt – skida, läsa och grilla. Bättre än så kan det väl inte bli?

Lekande barn med prisrosetter i en lektionssal.

Vi väcker böcker tillsammans! Under prisutdelningen i Fredrika skola bjöds eleverna på en bokväckarstund med Anna Hällgren, Kulturrådet.  

Under några timmar tillsammans med bokväckarna hann jag både se en konstutställning och lyssna på sånger inspirerade av böcker som lästs. Inne i skolan fanns miljöer från Bröderna Lejonhjärta, bland annat Körsbärsdalen och värdshuset Guldtuppen. Där mumsade vi på pizzabuffé och pratade om allt som hänt sedan boken väcktes i Fredrika. Förskolan var också inbjuden, och superhjältarna arbetade som serveringspersonal på Guldtuppen denna dag, så min tallrik hann aldrig bli tom och det är ju särskilt bra när det kommer till pizza.

Jag tänkte att Viola, Nellie, Felix, Siri, Leo och Zelda verkligen måste ha superkrafter som hinner med allt detta. Kanske är böckerna hemligheten?

Plötsligt när jag satt där och tuggade på en bit pizza så mindes jag den där frågan: Finns det inget som är dåligt med böcker?

Och vet ni! Det finns något som är jättedåligt med böcker och som alla superhjältar på Fredrika skola håller med om – böcker tar slut! Och så måste man vänta jättelänge på nästa del. På skolan har de nedräkning, bland annat inför nästa bok i serien Handbok för superhjältar, och många andra nya böcker ur Barn- och ungdomsbokskatalogen. Datum är noga markerade i kalendern. Tur ändå att det finns så många böcker att välja på!

Text: Anna Holmström Degerman, författare, bibliotekarie och journalist. Född i Jokkmokk 1970, uppvuxen i Umeå, Arjeplog och Arvidsjaur, numera bosatt i Norrbyn söder om Umeå.

Foto: Malin Grönborg

Så här har Fredrika skola väckt böcker:

  • I den lokala lanthandeln, som även inrymmer en pizzeria, ställdes en hylla med böcker som kunderna fick läsa. För att få med fler på bokväckartåget gjordes också affischer som sattes upp. Bland annat en lekplats och en gammal telefonkiosk blev till bokstationer.

  • Eleverna (som är mellan 6 och 9 år) har haft som läsutmaning att läsa alla svenskspråkiga böcker på deras läsnivå i Barn- och ungdomsbokskatalogen.

  • Eleverna har också provat bokgympa, och även utvecklat och utforskat många andra olika sätt och metoder att väcka böcker. Läsning har lyfts fram som en viktig del i skolans alla olika ämnen.

  • Vuxna har uppmuntrats att vara läsande förebilder. Eleverna fick bland annat låna hem böcker som de trodde att deras föräldrar skulle tycka om att läsa. Skolan har även bjudit in hela byn att vara med i deras bokcirkel.

  • Som avslutning på projektet bjuder man in till en magisk bokvandrarfest fylld med spännande aktiviteter: baka tunnbröd i Bullerbyn, mät din styrka mot Starke Adolf, fiska med Pettson, skicka brevduvor i Nangijala, tävla i hoppning bland vildvittror och rumpnissar…

Om Väck boken

Väck boken-satsningen presenterades för första gången i Barn- och ungdomsbokskatalogen 2019/20 med inspiration från tidigare läsambassadören Ann-Marie Körlings ord: ”En bok som ingen läser sover i sin ensamhet. I samma stund du öppnar boken är boken vaken och du som läser väcker innehållet till liv."

Läs mer om Väck boken

Följ Fredrika skola på Instagram 

Laddar...