Att läsa sig ut i världen
Det började under pandemin när det var omöjligt att resa och tillvaron kringskars av strikta restriktioner. Håll avstånd! Håll i, håll ut! Ja, ni minns. Skolbibliotekarien Gulla Hermannsdottir och hennes crew - biblioteksrådet - ville göra världen mer öppen igen. Hur då? Läsa sig ut i världen förstås! Och så föddes läsutmaningen Read Around the World.
När man reser behöver man ju vissa viktiga saker – snygga pass designades och stämplar inhandlades. Varje pass rymmer sex böcker.
Och så skickar man ju vykort! Valet föll på Sydafrika och snart färdades vykort fram och tillbaka över världshaven.
Välbesökt prisutdelning
Vid utdelningen av utmärkelsen Årets bokväckare 2024 var det full uppslutning av elever i aulan och efter prisutdelningen berättar Gulla, skolbibliotekarie, om saker som de har lärt sig under läsningen, och beskrivit i sina pass: hur det är att behöva fly från krig, att man i Japan bär kimono, att Kanada är världens näst största land, att det är ont om sjukhus på vissa ställen i Sydafrika, att chic betyder stilig.
Efter prisutdelningen går vi till skolbiblioteket för att fira med tårta, prata med biblioteksrådet och träffa andra elever som läst, rest och fått i sina book traveler-pass fullstämplade. Skolbiblioteket har i stort sett alltid öppet. Att eleverna är vana att kunna komma lite när som blir vi varse. Under tiden vi är där är det många som besviket får vända i dörren för att det just denna dag inte går att spela schack, pyssla eller låna böcker som vanligt – vi firar ju!
Gulla har jobbat som bibliotekarie på skolan i tio år. Hon arbetar nära lärarna och har flera klassbesök i veckan. Biblioteket ses som förlängning av klassrummet. Andra läsinsatser som sker på skolan är till exempel att alla mellanstadieelever har tio minuter individuell läsning i början på svenska- och engelskalektionerna, högläsning runt högtider, besök till andra bibliotek, författarbesök, besök från läsinspiratörer, och massor av läsutmaningar och tävlingar, ofta i samarbete med biblioteksrådet.
Projektet Read Around the World har ägt rum samtidigt som årskurs 6 läst Alex Dogboy av Monica Zak, och årskurs 9 läst The Girl with the Louding Voice av Abi Daré, två böcker med världskulturella teman. Klasserna diskuterade sedan världslitteratur på biblioteket. På Gullas initiativ har skolan även dragit igång traditionen att fira internationella modersmålsdagen – en temadag 21 februari varje år, instiftad av Unesco.
Jag frågar Gulla vad hon hade för förhoppningar med projektet
– Att läsningen ska bidra till ökad medvetenhet om olika kulturer. Vi är en mångkulturell skola och vi lever i en komplex politisk värld och därför tror jag att kunskap om andras liv runt om i världen har ett stort värde. Varje bok är en inbjudan till en ny värld, där vi kan träffa människor med olika bakgrunder och lära oss någonting nytt, men även se likheter mellan våra liv och andras. En bok och någons berättelse kan alltså vara ett bra sätt att förstå varandra.
Vad har varit särskilt framgångsrikt?
– Hur taggade och aktiva eleverna har varit, och att även lärare har deltagit! Att växla vykort med barn i Sydafrika har också gett en djupare dimension till projektet och gjort det mer verkligt.
Gulla tipsar – 6 sätt att motivera till läsning
- Börja svenska/engelska lektioner med 10–15 minuters individuell läsning - låt eleverna få stöd av bibliotekarien för att välja böcker.
- Hitta böcker som passar elevernas intressen och läsnivå
- Var en läsande förebild – läs när eleverna läser!
- Be eleverna att berätta om sin bok eller skapa diskussionsgrupper.
- Gör aktiva och skapande läsprojekt för att engagera eleverna. Book trailers med mobilkameran, fan fiction/fan art, skapa serier från deras böcker, ha film och bokdiskussioner.
- Ge barnen tid att hitta läslusten och undvik att påtvinga.
Gullas bästa källa på lästips: Seven Rules of Engagement - Linda B. Gambrell
Men vad har eleverna för lästips?
Vi ställde frågan till några av de många elever vi mötte.
Här delar några elever på Internationella engelska skolan i Tyresö med sig av sina lästips.
Vad gör biblioteksrådet?
- Packar upp, sorterar och märker böcker
- Skriver på tavlan
- Dekorerar inför jul och halloween med mera
- Kollar vad som kommit in i tipslådan
- Hittar på aktiviteter
- Bygger pepparkakshus, är det inte för gammalt kan man äta upp det med
Kort och gott: De är som en bibliotekarie.
Text: Anna Ringberg
Foto: Elliot Elliot
Om Väck boken!
Väck boken är Kulturrådets läsfrämjande utmaning för lärare, bibliotekarier, barn och ungdomar. Väck boken-satsningen presenterades för första gången i Barn- och ungdomsbokskatalogen 2019/20 med inspiration från tidigare läsambassadören Ann-Marie Körlings ord: "En bok som ingen läser sover i sin ensamhet. I samma stund du öppnar boken är boken vaken och du som läser väcker innehållet till liv."