Regeringen ger Kulturrådet i uppdrag att under 2022–2024 arbeta med litteratur- och läsfrämjande åtgärder för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
Nu öppnar vi för ansökningar från nationella minoriteters kulturaktörer som vill stärka, utveckla eller synliggöra nationella minoriteters kultur och kulturarv.
Inför Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism presenterar nu regeringen de åtaganden som Sverige kommer genomföra. I budgetpropositionen för 2022 föreslås satsningar för totalt 95 miljoner kronor.
Regeringen föreslår 90 miljoner kronor för att förstärka arbetet för nationella minoriteter och de nationella minoritetsspråken. Förstärkningarna utgör den största satsningen på minoritetspolitiken sedan 2010. Förslaget lämnas i budgetpropositionen för 2022.
Regeringen fortsätter sitt arbete mot antisemitism, antiziganism och andra former av rasism. Bland annat förstärks stödet för säkerhetshöjande åtgärder till trossamfunden och polisen ska utveckla sitt arbete mot hatbrott.
Institutet för språk och folkminnen (Isof) har fått i uppdrag av regeringen att vidareutveckla myndighetens förslag till handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken. Uppdraget ska redovisas till regeringen 30 september 2021.
Nyligen tog kultur- och demokratiminister Amanda Lind emot Sametingets rapport Förberedelser inför en sanningskommission om statens övergrepp mot det samiska folket.
Regeringen har gett Statens historiska museer i uppdrag att lämna förslag till hur Sveriges museum om Förintelsen ska inrättas inom Statens historiska museers verksamhet.
På minnesdagen för Förintelsen 27 januari blev det klart att museet som ska bevara och föra vidare minnet av Förintelsen hamnar i Stockholm. För att underlätta för skolelever och allmänhet runt om i landet att besöka museet valde regeringen Stockholm. Museet öppnar i juli 2022.