Regionernas utmaningar diskuterades på nätverksmöte
Långsiktighet och bättre bredd var några av frågorna som diskuterades när Kulturrådet arrangerade det andra nätverksmötet med regionerna med fokus på nationella minoriteters kultur den 17 september 2020. Också kulturmyndigheter och nationella minoritetsverksamheter deltog.
Bella Lawson från Kulturrådet återkopplade från tidigare dialoger med regionerna:
- Regionerna efterfrågar kunskap, nya breddade perspektiv, erfarenhetsutbyte, aktuell information, verktyg och metoder samt positiva förebilder.
- Hjälp att knyta kontakter till nationella minoritetsaktörer.
- Hitta former och strukturer, implementera styrdokument, intern och extern info om lagen och dess betydelse för organisationen, göra sig relevant för målgruppen.
- Att hantera nedskärningar.
En fråga som dök upp under mötet var hur man bäst jobbar långsiktigt. Hur får man in frågan i linjeverksamheten? Region Skåne berättade att man tagit fram en utvecklingsplan som man lagt bredvid kulturplanen. Utvecklingsplanen visar hur regionen arbetar med nationella minoriteter.
Planen gör det naturligare att jobba med frågan eftersom man tänkt in den i verksamheten. Arbetet integreras i hela kulturförvaltningen tack vare utvecklingsplanen, berättade Caisa Lindfors, Utvecklare kulturarv och nationella minoriteter i Region Skåne.
Gävleborg tog upp frågan om individberoende. Det är svårt att få kontakt med organisationen. Det blir vissa individer man vänder sig till. Den gruppen i Gävleborg som regionen har etablerade kontakter med i nuläget är den sverigefinska.
Ytterligare en fråga som dök upp var hur man breddar verksamheten, hur man får till ansvarsfördelningen på bästa sätt? Tar regionen ett helhetsansvar riskerar kulturfrågorna komma i skymundan. Men om frågan hamnar hos kulturförvaltningen riskerar kulturförvaltningen att bli bärare av allt som har med nationella minoriteter att göra.
Utöver detta presenterade Kulturrådet, Institutet för språk och folkminnen, Filminstitutet och Kungliga biblioteket aktuella frågor på respektive myndighet samt Såhkie Umeå sameförening, Judiska församlingen i Stockholm och Uusi teatteri sina verksamheter.
Nästa nätverksmöte planeras i maj 2021.