Vardagliga rörelser blir scenkonstverk
Hur rör sig kroppar i en vardaglig miljö och hur interagerar dem med sin omgivning? Det är vad dansföreställningen Vardagens Anatomi vill ta reda på. Rullstolen är ett objekt som innebär både motstånd och medgörlighet för rörelse.
Vardagens Anatomi är ett tvärdisciplinärt scenkonstverk som undersöker rörelse, funktion och objekt. Med utgångspunkt i vardagliga situationer undersöker dansaren/koreografen Ida Kjällquist, scenografen/kostymören Helena Pernow och dansaren/koreografen Emilia Wärff hur vi kan sluta reproducera invanda idéer om hur kroppar vanligtvis ser ut och rör sig. Ett objekt som exempelvis rullstolen skapar både motstånd och medgörlighet för rörelse. Därmed blir tillgänglighet en del av verket utan att vara själva syftet.
Verket tar upp vanliga situationer vi sällan reflekterar över berättar Emilia Wärff:
– Vi uppmärksammar vardagliga rörelser, som när man till exempel viker kläder, kramar ut disktrasan, borstar tänderna eller de rörelser en väderpresentatör använder sig av. Verket är en blandning mellan föreställning, utställning och föreläsningsserie. Vi ser det som en verktygslåda, ett sätt att kunna modifiera verket. Jag tror ett modifierat verk också har längre livslängd, säger Emilia Wärff.
Ni planerar spela på lite ovanliga ställen som till exempel konsthallar?
– Ja, det är ett försök att nå nya målgrupper. Vi vill tillgängliggöra verket för fler än den vana danspubliken. Genom att anpassa verket till olika sammanhang gör vi ett försök att nå såväl en van kulturkonsument som en ovan men nyfiken, säger Ida Kjällquist.
Under hösten fortsätter arbetet mot en fullskalig föreställning. Förhoppningsvis blir det också work in progress visningar under hösten. Premiären planeras till våren 2022.
Fakta
Vardagens Anatomi ingår i mentorskapsprogrammet Diverse Nordic Voices. Programmet är ett samarbete mellan Dansens Hus, CODA Oslo International Dance Festival och Iceland Dance Festival. Syftet med programmet är att starta ett nordiskt nätverk för diversitet samt främja dansare och koreografer med funktionsvariationer. Scenkonstverket är delvis finansierat av Kulturrådet.