Webbsidor inklusive applikationer och e-tjänster, ska lägst uppfylla den internationella tillgänglighetsstandarden WCAG 2.1 nivå AA.
Den 1 januari 2019 började lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (2018:1937) att gälla. Det innebär bland annat att kulturinstitutioner som enligt lagen klassas som offentligrättsliga organ ska följa de krav på tillgängliga webbsidor inklusive applikationer som framgår av författning.
I och med att lagen har trätt i kraft ställer Kulturrådet krav på att samtliga kulturinstitutioner som tar emot statliga bidrag till regional kulturverksamhet inom Kultursamverkansmodellen ska ha webbsidor inklusive applikationer och e-tjänster, som lägst uppnår WCAG 2.1 nivå AA. Detta motsvarar lagstiftningens lägsta nivå.
Checklista handlingsplan för tillgänglighet
Områden att åtgärda
Område ett
Handlingsplaner för tillgänglighet ska finnas. Handlingsplanen ska beröra hur verksamheten i sin helhet ska bli mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. OBS! Planen kan med fördel ingå i en årlig verksamhetsplan, mångfaldsplan eller liknande.
Område två
Webbsidor inklusive applikationer och e-tjänster, ska lägst uppfylla den internationella tillgänglighetsstandarden WCAG 2.1 nivå AA.
Myndigheten för digital förvaltning (DIGG)
Förordning om tillgänglighet till digital offentlig service
Område tre
Information om tillgängligheten till kulturinstitutionens publika verksamhet och vid arrangemang ska finnas på webbplats, och/eller på de olika sociala medier eller fristående evenemangskalendrar som används.
Exempel på information om tillgänglighet
Område fyra
Enkelt avhjälpta hinder ska vara åtgärdade i kulturinstitutionens publika lokaler. Länskulturinstitutioner med turnéverksamhet har ett särskilt ansvar för att bara använda sig av lokaler där enkelt avhjälpta hinder är åtgärdade.