Till navigation Till innehåll
26 september

Bokmässan i Göteborg: Seminarieprogram 26 september

Här hittar du seminarier som vi arrangerar, är medarrangör till och deltar i under Bokmässan i Göteborg. Dessutom har vi en monter med massa roliga programpunkter. Montern hittar du i C-hallen: C02:39.

Pengar, projekt och pekpinnar – om statligt stöd till kommunala

Slutrapporten för regeringsuppdraget Stärkta bibliotek lämnas in till kulturdepartementet den 1 oktober 2024. Det är slutpunkten på en stor satsning. Vad händer framöver? Ett samtal om strategiska frågor för folkbiblioteken med Oskar Laurin, enhetschef Kungliga biblioteket, Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef Kulturrådet och Cecilia Gärdén, Myndigheten för tillgängliga mediers biblioteksstrateg. Samtalet leds av Jenny Lindberg, universitetslektor Högskolan i Borås.

Plats och tid: Biblioteksscenen, 09:30–09:50

Kulturrådet arrangerar samtalet tillsammans med Kulturförvaltningen VGR, Kungliga biblioteket, Svensk biblioteksförening och Myndigheten för tillgängliga medier.

Från muntligt till skriftligt berättande

Hur förvaltas urfolks berättelser på bästa sätt? 2024 års Astrid Lindgren Memorial Award gick till Indigenous Literacy Foundation (ILF). De bedriver ett läsfrämjande arbete som också består i att bevara språk som tidigare inte funnits nedskrivna. Vilka likheter och skillnader finns mellan ursprungsbefolkningen i Australien och Sverige? Vilka lärdomar kan samiska läsfrämjare dra av ILF:s arbete? Zoe Cassim, Tictac Moore och Nicola Robinson från ILF och Johan Sandberg McGuinne från Tjállegoahte. Moderator: Anja Gatu, ordförande Sveriges Författarförbund.

Plats och tid: Litteraturscenen, 10:10–10:35

Astrid Lindgren Memorial Award arrangerar.

Läsning så in i Norden! 

Hur kan vi stärka barns och ungas läsande, i skolan och på fritiden? Denna högaktuella fråga är i fokus då kultur- och skolministrar från Norden samlas i ett samtal för att lära av varandra och lyssna på vad unga själva tänker. Från Sverige medverkar kulturminister Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm, från Finland vetenskaps- och kulturminister Sari Multala och från Norge kulturminister Lubna Jaffery. Medverkar gör också Pamela Schultz Nybacka, docent i biblioteks- och informationsvetenskap och doktor i företagsekonomi vid Södertörns högskola och Tarja Alatalo, professor i pedagogiskt arbete vid Institutionen för lärarutbildning vid Högskolan Dalarna. Matilda Westerman leder ett samtal om samverkan mellan kultur och skola, för alla barns och ungas rätt till litteratur och läsning. Seminariet har fritt inträde. Samtalet teckenspråktolkas.

Plats och tid: G3, 11:00–12:00

Kulturrådet arrangerar samtalet tillsammans med Skolverket.

Läsfrämjande under svåra förhållanden

Tamerinstitutet mottog Astrid Lindgren Memorial Award 2009 för sitt arbete med läsfrämjande bland palestinska barn på Västbanken och Gaza. Tamerinstitutets chef Renad Qubbaj möter Christina Wahldén, författare och styrelseledamot i svenska IBBY, om institutets arbete och utmaningar.

Plats och tid: En liten scen, 12:30–12:50

Astrid Lindgren Memorial Award arrangerar.

Hur kan man arbeta läsfrämjande i krig och katastrofer?

Tamerinstitutet mottog 2009 Astrid Lindgren Memorial Award för sitt läsfrämjande arbete på Västbanken och Gaza. Hur ser deras arbete ut efter 7 oktober 2023? Tamerinstitutets Renad Qubbaj möter Balsam Karam, författare och ledamot i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award, i ett samtal om situationen för Gazas barn, och vad Tamer gör.

Plats och tid: Yttrandefrihetsscenen, 14:00–14:20

Astrid Lindgren Memorial Award arrangerar.

Möt Sveriges nya läsambassadör

Kajsa Ravin, Kulturrådets generaldirektör samt ordförande i Läsrådet avtackar läsambassadören Nioosha Shams och presenterar Sveriges nya läsambassadör för 2024–2026. Läsambassadören har i uppdrag att inspirera till läsning, främst bland barn och unga.

Plats och tid: Biblioteksscenen, 14:30–14:50

Kulturrådet arrangerar tillsammans med Kulturförvaltningen VGR, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.

Varför ska vuxna läsa bilderböcker?

Den ålderslösa bilderboken tar en allt större plats i det litterära landskapet. Och både hyllas och provocerar. Kritiker och läsare ställer sig frågan: Men är det här verkligen för barn när innehållet överraskar allt för mycket till form och tematik? Kanske borde frågan vara: Är det här bara för barn? Bilderboksmästarna Baek Heena och Anna Höglund möts i ett samtal om bilderboken som en plats där fler är välkomna, inte bara barnen. Samtalet leds av Elina Druker, professor i litteraturvetenskap med inriktning på barn- och ungdomslitteratur.

Plats och tid: Sal F4, 16–16:45

Astrid Lindgren Memorial Award arrangerar samtalet tillsammans Trasten, Lilla Pirat, Alfabeta.

Hur bidrar vi till försoning i Sverige och Norge?

I juni 2023 lämnade sannings- och försoningskommissionen i Norge sin rapport till Stortinget. Vad har hänt sedan dess och hur ser arbetet framåt ut? På vilket sätt skiljer sig den norska sannings- och försoningskommissionen mot arbetet i Sverige. Och vilka likheter och skillnader finns det mellan länderna i satsningar på den samiska kulturen. Kristin Danielsen, direktör för Kulturdirektoratet i Norge i samtal med Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet.

Plats och tid: Yttrandefrihetsscenen, 16:30–16:50

Hur främjar vi litteratur på urfolks- och minoritetsspråk?

För att lära sig att läsa behöver man träna, men vad händer om det inte finns några böcker att tillgå på språket? Astrid Lindgren Memorial Award satte ljus på frågan i och med att årets pris gick till Indigenous Literacy Foundation (ILF) för deras arbete med att erbjuda barn bland Australiens urfolk tillgång till bra litteratur. Även i Sverige pågår många insatser för att främja minoritetsspråk. Kungliga biblioteket (KB) har i uppdrag att genomföra en satsning på de nationella minoriteternas bibliotek. KB har även tagit fram läsappen Bläddra, som är en resurs för den som vill läsa böcker på minoritetsspråk. Hur kan folk- och skolbibliotek ta hjälp av appen i sitt läsfrämjande arbete? Anna Sunna, journalist, samtalar med Tobias Willstedt, handläggare på KB och Nicola Robinson, Tictac Moore och Zoe Cassim från ILF, om läsfrämjande och tillgång till litteratur på urfolks- och minoritetsspråk.

Plats och tid: Biblioteksscenen, 17–17:20

Astrid Lindgren Memorial Award arrangerar.

Kulturrådet på Bokmässan i Göteborg

Monterprogram torsdag 26 september

Seminarieprogram fredag 27 september 

Monterprogram fredag 27 september 

Monterpogram lördag 28 september

Monterprogram söndag 29 september 

Läs mer på Bokmässans webbplats

Från muntligt till skriftligt berättande

Pengar, projekt och pekpinnar

Läsning så in i Norden

Läsfrämjande under svåra förhållanden

Hur kan man arbeta läsfrämjande i krig och katastofer

Möt Sveriges läsambassadör

Varför ska vuxna läsa bilderböcker?

Hur bidrar vi till försoning i Sverige och Norge?

Hur främjar vi litteratur på urfolks- och minoritetsspråk?

Laddar...