Priset ska främja utgivning, översättning, försäljning och läsning av böcker från andra europeiska länder samt transnationell cirkulation av litteratur inom och utanför Europa. Det ska även bidra till att de prisvinnande författarna uppmärksammas utanför sitt hemland och att nya läsare runt om i Europa får möjlighet att upptäcka deras författarskap.
Författare som kan komma ifråga för priset ska:
- ha publicerat mellan två och fem skönlitterära verk under de senaste fem åren.
- vara bosatt i något av de tolv årligen utvalda länderna.
Den utnämnda boken ska ha publicerats inom fem år innan priset tilldelas.
Nytt sedan 2022 är att av cirka 14 nominerade så utses en som prisvinnare och fem ges hedersomnämnanden, vilka utses av en europeisk jury. De som nomineras till priset utses genom ett nationellt juryförfarande.
- Prisvinnaren ges en prissumma på 10 000 euro och ges även 10 000 euro för marknadsföring av den prisvinnande boken, (det kan vara provöversättningar, deltagande på bokmässor och andra marknadsföringsaktiviteter).
- De fem som tilldelas hedersomnämnanden ges en prissumma på 5 000 euro och ges även 5 000 euro för marknadsföring av den nominerade boken.
Alla nominerade författare medverkar med texter i en antologi där texterna ges ut i originalspråk och med engelsk översättning. De får även möjlighet att delta i olika evenemang på exempelvis de större bokmässorna och på litteraturfestivaler i Europa.
Priset organiseras av ett konsortium bestående av Europeiska förläggarföreningen (The Federation of European Publishers) och Europeiska bokhandlarföreningen (The European and International Booksellers Federation).
Under perioden 2009–2022 var det varje år drygt tio europeiska länder som utsågs som mottagare av priset.
De svenska författare som prisnominerats:
- Marit Kapla (2023) för Kärlek på svenska
De svenska författare som har tilldelats priset (före 2022):
- Maxim Grigoriev (2021) för Europa
- Sara Stridsberg (2015) för Beckomberga − Ode till min familj
- Sara Mannheimer (2012) för Handlingen
- Helena Henschen (2009) för I skuggan av ett brott.