Till navigation Till innehåll
Collage med arkitektur, människor som sitter på gräs ovanifrån och texten New European Bauhaus.Collage med arkitektur, människor som sitter på gräs ovanifrån och texten New European Bauhaus.Collage med arkitektur, människor som sitter på gräs ovanifrån och texten New European Bauhaus.
Seminarium om New European Bauhaus i Sverige.
29 juni 2023

New European Bauhaus i Sverige

Den 27 juni arrangerade ArkDes i Stockholm ett internationellt seminarium som samlade beslutsfattare, forskare och praktiker från den kreativa sektorn. Seminariet spelades in och går att se i efterhand.

Vi var på plats och lyssnade på inspirerande exempel om hur New European Bauhaus (NEB) kan genomföras i praktiken. Ett gemensamt budskap från samtliga medverkande var behovet att agera nu. Det är nu som fönstret är öppet och det gäller att genomföra en grön omställning innan det är för sent.

New European Bauhaus är ett interdisciplinärt initiativ där stadsutveckling, arkitektur och estetiska värden står i fokus. NEB vill bidra till en samhällsutveckling byggd på inkludering, mångfald, tillgänglighet, hållbarhet, kreativitet och innovation som bidrar till att skapa ett grönt, hållbart Europa. Initiativet ingår som en del av den europeiska strategiagendan Green New Deal. Boverket har uppdraget att koordinera det svenska deltagandet i NEB.  

Helena Bjarnegård, riksarkitekt vid Boverket, lyfte bland annat hur New European Bauhaus korresponderar väl med Sveriges syn på arkitektur och livsmiljö och att vi därför ligger i framkant. Det är relativt enkelt för Sverige att anamma strategin med NEB som har gemensamma mål med propositionen, Politik för gestaltad livsmiljö, (Prop. 2017/18:110).

Av Ambra Trotto, design och forskningschef för d.centre|EU vid RISE, fick vi – med Sverige som utgångspunkt –  höra om EIT Culture and Creativity och hur de har kartlagt exempel på samhällsomvandling som är inkluderande och hållbar. Trotto lyfte hur viktigt det är att vi delar med oss av våra erfarnheter då vi på många sätt bryter ny mark.  

Tiffany Fukuma, verksamhetsansvarig för det Kreativa Europa-finansierade nätverket Trans Europe Halles berättade bland annat om hur energikrisen är påtaglig för kulturverksamheter och lyfte projektet Rebuilding to Last. Projektet syftar till att öka kapaciteten för kulturbyggnaderna att adressera hållbarhet och på så vis säkra deras framtid. En grön omställning är nödvändig för att kulturcentren ska kunna fortsätta bedriva verksamhet.

Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande i Luleå kommun, berättade om hur efterfrågan på grönt stål ökat och att Luleå därmed växer snabbt. För att lyckas med en hållbar utbyggning av staden är det direkt nödvändigt att samla in information utifrån och att prata med medborgare. Hon berättade vidare att landsbygden har fått en central roll, likaså att göra Luleå attraktivt för konstnärer och kreatörer.

I seminariet medverkade även Kieran Long, överintendent ArkDes, Stephen Quest, Director General of the Joint Research Centre of the European Commission och Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand.

Läs mer

Se seminariet i efterhand på Europeiska kommissionens webbplats

Läs mer om Trans Europe Halle och projektet Rebuilding to Last i vårt senaste nummer av Kreativa Europa i fokus, (sida 11 i Pdf)

Om New European Bauhaaus på EU:s webbplats

Om Green New Deal på EU-kommissionens webbplats

Om Politik för gestaltad livsmiljö på regeringskansliets webbplats

Kontakt

Matilda Ekström

Laddar...