Höstlov med Game Jam
Under tre dagar på höstlovet får barn i Stockholm, Göteborg och Malmö möjlighet att digitalt mötas och lära sig göra spel. Vi stämde träff med Lisa Söderlund, verksamhetsutvecklare på Kulturskolan Stockholm och projektledare för samverkansprojektet Digitalt utbud, som berättade om lovsatsningen.
Berätta om Game Jam?
Game Jam är en digital höstlovsaktivitet för barn 10-13 år. Det är en kreativ spelverkstad som är gratis att delta i och där deltagarna bildar team och skapar spel tillsammans under tre heldagar - online. Temat på höstlovets spelutmaning är halloween!
Under ledning av pedagoger från Kulturskolan, och med inspiration från professionella spelutvecklare, får barnen en introduktion till hur det går till att skapa spel från ax till limpa. De får lära sig ett lättanvänt spelverktyg och därefter ta fram idéer och manus, grafik till spelkaraktärer och -världar, ljud och musik, för att i slutet av dagarna presentera ett färdigt spel för varandra.
Vilka aktörer ingår i Game Jam?
Game Jam arrangeras av kulturskolorna i Göteborg, Malmö och Stockholm som en del av det Kulturrådsfinansierade samverkansprojektet Digitalt utbud, vilket leds av Kulturskolan Stockholm.
Detta år deltar även Kompetanse- og ressurssenter for datakultur i Kåfjord kommun i Norge, och det är första gången vi har ett nordiskt samarbete. Vi testar här en form av hybridformat där barnen i Kåfjord får skapa tillsammans i samma lokal, med datorer och pedagoger på plats, och att de deltar online för att ta del av utmaningen och de gemensamma samlingarna.
Vi samarbetar också med Dataspelsbranschen och enskilda spelföretag som bidrar med medarbetare som deltar som inspiratörer.
Aktiviteten är helt digital, berätta om varför ni valt det tillvägagångssättet?
Vi ville testa en gemensam online-aktivitet för att möjliggöra att barn från våra tre städer kan mötas, lära känna varandra och skapa tillsammans. Det blir också en mötesplats för att dela sitt intresse för spel som i förlängningen kan växa till att bli nationell eller till och med internationell.
De senaste två Game Jams har vi även testat hur det fungerar att göra aktiviteten i ett hybridformat, där barn erbjuds att sitta i våra lokaler, med möjlighet att låna datorer och få stöd från pedagoger på plats. Detta tror vi är viktigt för att erbjuda jämlika möjligheter till deltagande.
Vilka har möjlighet att anmäla sig till aktiviteten?
Alla barn i åldersgruppen 10–13 år, genom sina vårdnadshavare, kan anmäla sig via kulturskolornas kurskataloger. I Kåfjord bjöds kommunens elever från årskurs 7 in till att delta.
Det pratats mycket om breddat deltagande, är den här typen av aktivitet ett sätt att nå ungdomar som normalt inte deltar i kulturskolan?
Genom Game Jam och andra spelaktiviteter har vi nått pojkar, vilket är en underrepresenterad målgrupp inom Kulturskolan.
Vi har hittills valt att fokusera på en yngre målgrupp (10–13 år) och för nybörjare, eftersom spel fortfarande är ett nytt ämne inom Kulturskolan och denna nybörjarnivå är det som alla tre städer erbjuder i sitt ordinarie kursutbud. Framöver vore det spännande att utveckla Game Jams för äldre målgrupper och till exempel i samverkan med fritidsgårdar.
Hur har ni arbetet med att nå ungdomar och skapa kännedom om aktiviteten?
Vi har tagit fram en kort film och använder sociala medier för att nå ut med Game Jam. När platserna släpptes i Stockholm hann vi inte ens kommunicera aktiviteten eftersom det blev fullbokat inom några dagar.
Mer information
Här kan ni testa barnens spel från tidigare Game Jams:
Vill du veta mer om Game Jam och samverkansprojektet, kontakta projektledare Lisa Söderlund på Kulturskolan Stockholm.