Till navigation Till innehåll
Ett barn sett bakifrån klädd i munkjacka med huva. Han håller i en saxofon som vilar på huvudet. Ett barn sett bakifrån klädd i munkjacka med huva. Han håller i en saxofon som vilar på huvudet. Ett barn sett bakifrån klädd i munkjacka med huva. Han håller i en saxofon som vilar på huvudet.
Foto: Susanne Kronholm.
18 april 2024

Kulturskolan stärks inför fritidskortets lansering

Regeringens satsning på ett fritidskort för barn och unga ska införas nästa år. Kulturrådet får 32 miljoner kronor för att stärka kapaciteten i den kommunala kulturskolan. Det är fyra aktörer inom idrott, friluftsliv, civilsamhälle och kultur som tillsammans får 264 miljoner kronor till förberedande insatser.

– Kulturen är viktig när vi pratar om barn och ungas fritid. Därför är det bra att kommunerna nu får möjlighet att utveckla och förstärka kulturskolorna inför lanseringen. Kulturrådet kommer snarast att påbörja arbetet med uppdraget, säger Kulturrådets stf generaldirektör Veronica Lamppa Lönnbro.

Syftet med fritidskortet är att ge barn och unga i åldrarna 8-16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och föreningsliv. Fritidskortet är tänkt att särskilt stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra behov av särskilt stöd ska uppmärksammas.

Följande aktörer har fått i uppdrag att förebereda fritidskortet:

  • Riksidrottsförbundet och Svenskt Friluftsliv ska genomföra kompletterande insatser inom barn-och ungdomsverksamhet.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) får i uppdrag att fördela pengar till barn- och ungdomsorganisationer. 
  • Kulturrådet får använda 32 miljoner kronor till förberedelser och för att stärka kapaciteten i den kommunala kulturskolan.

Fritidskortet väntas införas under 2025.

Kontakt

Jenny Löfström Ellverson

Laddar...