Till navigation Till innehåll
Barn sitter vid ett bord med och spelar dockteater med varandra. Barn sitter vid ett bord med och spelar dockteater med varandra. Barn sitter vid ett bord med och spelar dockteater med varandra.
Höstlovsspecial med Kulturskolecentrum – följ med till olika lovaktiviteter som kulturskolor runt om i landet genomför.
31 oktober 2024

Låga trösklar i Sjöbo under höstlovet

Rymddisco, samarbeten med biografen och skapade tillsammans med biblioteket och konsthallen. Under höstlovet satsar Sjöbos kulturskola på flera aktiviteter tillsammans med andra aktörer för att nå fler barn och unga. Johanna Flink, enhetschef på Sjöbo kulturskola, berättar om kommunens satsningar.

Ni har flera aktiviteter på gång under höstlovet, berätta!

Vi har sedan några år tillbaka ett upparbetat samarbete inom kultur och fritids verksamheter där vi alla samverkar för att ge barn och unga ett så brett och relevant lovprogram som möjligt och där allt är gratis. Varje verksamhet bidrar med egna aktiviteter till programmet men fokus ligger på samarbeten.

Bland annat har vi ett samarbete med biografen där vi har sing-a-long under ledning av teaterelever och pedagog, vi har skapande med rymdtema med vår bildpedagog i bibliotekets och konsthallen skaparverkstad och så har biblioteket rymddisco för barn med funktionsnedsättning.   

Berätta mer om samarbetena och vad det ger er?

Att idéer som bygger på att vi förenar våra kompetenser, resurser och perspektiv kan testas och genomföras. Vi har gemensamma utvecklingsområden i våra verksamheter att arbeta med som tex tillgänglighet och delaktighet, då är det ju effektivt att tänka tillsammans kring de frågorna och ta hjälp av varandra.

Vårt största samarbete under de senaste åren har varit ett projekt med syfte att tillgängliggöra våra verksamheter för barn och unga med funktionsnedsättning. Vi har lärt oss jättemycket av det och resultatet har blivit att vi når målgruppen mer nu än innan, vilket är jättekul! Ett litet exempel på vad projektet gjort för vår lovverksamhet är att i våra lovprogram finns det numera en ”äppelmärkning” som vi använder på de aktiviteter som särskilt vänder sig till barn och unga med funktionsnedsättning. Den garanterar att vissa saker finns på plats, tex ett lugnt rum, möjlighet till drop-in och drop-ut, bildstöd mm. Vi är inte riktigt färdiga med formatet än men vi ser redan nu att det sänker trösklar för att våga komma till våra aktiviteter

Görs några av de här aktiviteten inom ramen för Kulturrådets utvecklingsbidrag?

Vi har fått medel för att utveckla dans på vår kulturskola där vi också ska nå barn och unga med funktionsnedsättning. Rymddiscot är ett resultat av det! Vi har helt enkelt kopplat ihop vår danspedagog med de två medarbetare som redan har en upparbetad relation till målgruppen. Vet att det är fullbokat!

Aktiviteterna är gratis, ser ni att ni når andra målgrupper genom att de är det?

Att det är gratis i kombination med att vara på olika platser och låga trösklar, exempelvis genom drop-in verksamhet, gör att det blir enklare att delta. Vi når till viss del nya barn och unga men har en lång väg kvar innan vi kan säga att vi representerar kommunen i stort. I projektet som jag nämnde tidigare för barn och unga med funktionsnedsättning så har det också varit värdefullt att bygga upp en relation och ett förtroende hos barnen och hos vårdnadshavarna för verksamheten, det har vi gjort genom dialog tex genom att skapa en referensgrupp och att vara på föräldramöten i anpassad skola. Alla som vill ska kunna vara med och det är vårt uppdrag att möjliggöra det!

Mer lovinspiration

Kontakt

Mikael Weikvist

Laddar...