Till navigation Till innehåll
Närbild på fyra personers händer vid ett gemensamt arbetsbord.Närbild på fyra personers händer vid ett gemensamt arbetsbord.Närbild på fyra personers händer vid ett gemensamt arbetsbord.

Vill du bli sakkunnig till Kulturskolecentrum?

Vi söker nu nya sakkunniga som kan ingå i en ny sakkunniggrupp från och med hösten 2024. Här kan du anmäla ditt intresse genom att fylla i anmälningsformuläret där du beskriver vem du är och din kompetens.

Kulturskolecentrum har sedan 2020 haft en sakkunniggrupp bestående av musik- och kulturskolechefer, kommunala chefer med ansvar för kulturskolan och en regional samordnare. Gruppens uppgift har varit att vara rådgivande till Kulturskolecentrum. De sakkunnigas förordnande går nu ut.

Länk till anmälningsformuläret hittar du längst ned på sidan.

Vem kan bli sakkunnig?

Vi söker dig som är musik- eller kulturskolechef, kommunal chef med ansvar för kulturskolan, strateg/utvecklare för kultur för barn och unga i din kommun eller region Du ska vilja bidra till ett nationellt arbete med fokus på utveckling av musik- och kulturskolan.

Vad ingår i uppdraget?

Sakkunniggruppens uppgift är att utifrån sin kompetens och erfarenhet bidra till Kulturskolecentrums arbete med att stödja landets kommuner i utveckling av deras musik- och kulturskolor. Arbetet kräver engagemang i utvecklingsfrågor och en förmåga att bidra till ett diskussionsklimat med högt i tak. Gruppen träffas fyra gånger per år i hel eller halvdagsmöten. Mötena sker främst digitalt men även fysiskt vid något tillfälle per år och då i samband med besök i någon av kommunerna och dess kulturskola.
  
Inför mötena ges underlag till diskussionspunkter som ledamöterna förbereder i sin respektive kommun för att vid mötet kunna bidra till Kulturskolecentrums kunskapsinhämtning. Önskan om synpunkter på särskilda frågor och underlag kan även komma att ställas till de sakkunniga mellan mötena. De sakkunniga fungerar även som representanter för Kulturskolecentrum i sina kommuner, länsgrupper eller gentemot regionen – dels för att fånga upp utvecklingsfrågor och tendenser till centret, dels för att kunna berätta om centrets arbete. De sakkunniga hanterar inte ansökningar om utvecklingsbidrag till kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet. Åtar du dig att vara sakkunnig förväntas du delta i samtliga möten samt avsätta tid för förberedelser inför mötena.

De sakkunniga förordnas på två år med möjlighet till förlängning.

Hur mycket tid rör det sig om?

Uppdraget görs inom ramen för de sakkunnigas befintliga tjänster. Vi träffas för närvarande fyra gånger per år i heldagsmöten. Till mötena förbereder de sakkunniga information till Kulturskolecentrum utifrån dagordningens innehåll. De sakkunniga kan även tillfrågas om information, bedömningar eller medverkan i andra möten eller webbinarier. Sammantaget beräknas uppdraget ta ca 6–8 heldagar per år.

Ges det ett arvode?

Uppdraget genomförs inom ramen för de sakkunnigas befintliga tjänster.

Hur många sakkunniga behövs?

Sakkunniggruppen ska bestå av 5–7 sakkunniga.

Hur utses de sakkunniga?

Vi på Kulturskolecentrum gör ett urval av de som anmält sitt intresse för uppdraget. Anmälan kan ha skett på eget initiativ eller på anmodan av Kulturskolecentrum. Vi strävar efter en mångfald av perspektiv i gruppen och urvalet utgår därför exempelvis från geografisk spridning i landet, representation av mindre och större kommuner, jämställd representation och sakkunskap.
  
Ledamöterna utses formellt av Kulturrådets enhetschef för främjande och delaktighet för en period på två år.

Har du frågor?

Kontakta oss via e-post på: kulturskolecentrum@kulturradet.se

Anmäl intresse

Anmäl dig här

19 juni är sista dag att anmäla sig för att kunna ingå i sakkunniggruppen från och med hösten 2024.

Laddar...