Flexibel musikskola blir kulturskola
Hösten 2020 blir musikskolan i Eskilstuna kulturskola. Dagens flexibla musikskola blir morgondagens flexibla kulturskola, där man fortsätter lägga stor vikt vid sociala relationer.
Michaels bästa tips för en flexibel kulturskola
- Ta hjälp av skolan, fritidsgårdar och andra ställen där eleverna finns.
- Lägg stor vikt vid social samvaro.
- Jobba långsiktigt, bygg relationer och håll ut även på platser där det känns svårt.
– I dag har vi öppen verksamhet i fyra utsatta områden, till exempel med det vi kallar Tjejhäng. Nu breddar vi med dans, bild och teater och utökar områdena, säger Michael Wärme, tillförordnad rektor i Eskilstuna.
I Tjejhänget väljer tjejerna själva ämnen. Tjejhänget handlar om gemenskap och delaktighet. Här skapar man både musik och dansar, men lägger också mycket fokus på samtal och diskussioner. Till exempel hur det är att bli vuxen, sex och samlevnad, normer och vad ungdomsmottagningen gör. Pedagogerna i tjejhänget förmedlar kontakter och tar in personer som kan svara på ungdomarnas frågor.
– Det här ställer stora krav på flexibilitet hos pedagogerna. De försöker bygga en trygg miljö där tjejerna känner förtroende. Det betyder mycket för den här gruppen och det har funkat jättebra, säger Michael.
Tjejhänget samlar 25–30 personer, ibland fler, ibland färre. Det är en öppen verksamhet utan föranmälan eller avgifter. Michael räknar med att den här typen av öppen verksamhet kommer att breddas under hösten 2020 då de tre nya pedagogerna har kommit igång med sina ämnen.
Eskilstuna har en musikskoletradition som började redan 1933 och som blev en kommunal angelägenhet 1940.
– Nu var det dags att ta steget även för oss att bredda uttrycken. Utmaningen är fortfarande att nå de vi vanligtvis inte når, säger Michael och berättar att man är ute i skolorna, på fritids och träffar eleverna på raster, under lunchen eller i cafeterian. Det krävs alltid en direktkontakt för att få eleverna intresserade.
Eskilstuna har mötesplatser i prioriterade områden. Ofta i anslutning till biblioteket. Ingen föranmälan krävs för den som vill komma och prova på. Man anpassar öppettiderna till skolan och fritids.
Under 2018 gjordes en förstudie och 2019 togs beslutet att musikskolan skulle bli kulturskola 2020. Verksamheten kommer nu att vila på tre ben: utbildning, folkbildning och vägledning. Målgruppen är barn och unga, 5–20 år. Kulturskolan kommer att ha en öppen verksamhet som präglas av stor flexibilitet genom att ta till sig nya uttryck, där barn och ungdomars önskemål tas till vara.