Pianot i bilen - Tvåornas kör i Malmö jobbar med kulturell allemansrätt
Varje vår får lärarna i årskurs 1 i Malmö en uppmaning från kulturskolan att inför nästa läsår anmäla sina elever till Tvåornas kör. Ett väl beprövat koncept som fungerat sedan 2011. – Det handlar om kulturell allemansrätt. Vi erbjuder alla tvåor i Malmös skolor att vara med, säger enhetschefen Magnus Ekwall på kulturförvaltningen i Malmö.
Magnus bästa tips
- Ha lagom svårighetsnivå på låtar, rörelser och logistik. Ställ krav att alla ska kunna göra sitt bästa
- Börja i mindre skala och låt ”Tvåornas Kör” växa och utvecklas över tid
- Ha roligt med att sjunga och mötas! Både vuxna och barn!
Kulturskolans satsning Tvåornas kör har utvecklats med åren. Initiativtagaren Magnus Ekwall och hans kollega Catrin Hansson Flink startade 2011 i mindre skala med 10-12 skolor och ca 450 elever. Idag når man 75 skolor och ca 4000 elever.
– Projektplanen ser ungefär likadan ut idag som för åtta år sedan. Det är inte mycket vi ändrat, säger Magnus men berättar att den stora skillnaden är att man skalat upp verksamheten rejält. Idag kan pedagogerna, Catrin Hansson Flink och Margareta Nilsson, ibland träffa ca 300 barn bara under en dag. De två jobbar 80 procent med enbart kören. Man besöker upp till tre skolor på samma dag. Alla elever i tvåan ska känna till satsningen.
– Det är en demokratifråga, en kulturell allemansrätt. Margareta och Catrin åker runt i bil med ett litet piano. De besöker varje skola tre gånger per termin. Det är viktigt att det finns rätt förutsättningar för både lärare och elever. Låtarna har anpassats och skrivits för att passa eleverna i tvåan. Det kan vara låtar om att vara en bra kompis eller låtar på lättare engelska. Rymden som tema är vanligt i årskurs två så därför har vi till exempel en låt om rymden. Alla lär sig låtarna vilket gör att det inte finns många elever i tvåan i Malmö som inte vet vad planeterna heter, vilka vokalerna är eller att det är viktigt med fred i världen.
Viktigt att nå föräldrar
Mellan kulturskolans besök på skolorna övar barnen själva och med sina lärare i skolan. På nätet finns låtar, noter och texter. Tvåornas kör har också en egen youtube-kanal. Idag 2020 har den haft fler än 950 000 visningar.
– Att vi har allt tillgängligt på nätet gör att barnen kan öva när de vill. Dessutom är det ett bra sätt att sprida verksamheten, säger Magnus.
När läsåret går mot sitt slut är det dags för konsert. Det brukar bli 13-14 konserter under våren när 4000 elever ska sjunga. På scen står 300 andraklassare samtidigt i den stora konsertsalen på Malmö Live. Under konserterna möts och sjunger skolor från olika delar av Malmö. I publiken sitter föräldrar, vänner, syskon eller kompisar, också från olika delar av Malmö.
– Det är viktigt för oss att nå föräldrarna. Det är ju de som sedan anmäler barnen till kulturskolan. Det är också härligt att se myllret av människor och se alla stolta barn och föräldrar. Konserterna är ett bra sätt att visa upp vad vi gör. Alla barn behöver inte gå i kulturskolan men man ska ha kännedom om kulturskolan och om vad man väljer att avstå ifrån. Det är dessutom ett bra sätt för Malmö Live att få visa sitt fina konserthus för en annan publik, säger Magnus.