Till navigation Till innehåll

Regional samordning i Skåne

Hej Gabriella Jönsson Tinghammar, regional samordnare i Skåne.

Porträttbild på kvinna med glasögon uppe på huvudet.Foto: Harald Nilsson

Hur såg processen ut från idé om samordnare till att du kom på plats?

– De skånska kulturskolorna har sedan 90-talet själva organiserat ett chefsnätverk som diskuterat och samarbetat kring angelägna frågor och arrangerat gemensam fortbildningsdag för samtliga medarbetare. 2019 började nätverket utreda möjligheten till regional kulturskola i Skåne, med inspiration från bland annat Örebro. 2021 startade Regional Kulturskola Skåne med hjälp av statliga medel och en samfinansieringsavgift mellan medverkande kommuner och Skånes första utvecklingsledare anställdes.

Hur är din tjänst finansierad och vem ger dig uppdrag?

– Regional Kulturskola Skåne är ett kommunalt samverkansprojekt tillsammans med 30 av 33 skånska kulturskolor vilka betalar en årlig avgift som motsvarar halva tjänsten. Resterande del betalas av KUR-medel. Uppdragen kommer från det samlade chefskollegiet vilket representeras av en vald styrgrupp bestående av chefer från olika skolor.

Vad är i fokus för ditt arbete just nu?

– Att hitta långsiktigt hållbara former för det regionala arbetet, såväl lokalt som regionalt och nationellt. Det kan handla om hur avtal och avsiktsförklaringar ser ut, diskutera huvudmannaskap, former för nätverkande med mera. 

– Att samverka på så många olika regionala fronter som möjligt för att stärka det konstnärliga utbudet med och för barn och unga i Skåne. I Skåne finns många arrangörer och många mottagare och Regional Kulturskola Skåne behövs som samarbetspart för att det ska bli bra för våra olika skolor och de barn och unga vi kommer i kontakt med. Vi förmedlar och anpassar information till våra skolor men vi arrangerar också verksamheter tillsammans med många olika parter. Det handlar till exempel om Riksteatern Skåne, Skånes dansteater, Film i Skåne, Musik i Syd, Malmö Live, Kulturcrew med flera.

– Att hitta bra former och samarbetsparter för att stötta arbetet med inflytande/delaktighet och anpassad undervisning.

– Stötta erfarenhetsutbyte på alla plan.

Vilka är de viktigaste insatserna en regional samordnare kan göra för att stödja och utveckla kulturskolorna?

– Samverka med andra aktörer för att utöka möjligheter till kulturella aktiviteter för barn och unga från hela regionen.

– Skapa möjligheter till erfarenhetsutbyte inom de frågor som är aktuella för skolorna.

– Möjliggöra enkel direktkontakt mellan lokala, regionala och nationella aktörer som pedagoger, chefer, utbildare, forskare, utvecklare med flera.

– Inspirera till och arbeta för utveckling genom en ökad utblick och inblick.

Nämn en viktig framtidsfråga för kulturskolorna i ditt län

– Kulturskolorna har stått under stark utveckling under lång tid. Vi behöver skapa ett gemensamt språk för att tillsammans kunna prata om vad vi gör och varför. Denna utveckling gör oss starkare och att vi förhoppningsvis kan tala ännu tydligare för att på så sätt slippa se minskade kommunala anslag framöver. 

Vad kan det regionala samarbetet ge för långsiktiga effekter för barn och unga i respektive län?

– Vi kan få barn och unga som ser och kan skapa sin plats på den kulturella kartan. De vet på vilken spelplan de agerar, vilka vägar som finns inom deras fält, de känner sig hemtama och kan föra sin talan tillsammans med andra.

Kontakt

Gabriella Jonsson Tinghammar

Laddar...