Foto: Harald Nilsson och Åsa Jansson
Hur är era tjänster finansierade och vem ger er uppdrag?
– Vi är anställda på Västra Götalandsregionens Kulturförvaltning. Uppdraget får vi från Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
Vad är i fokus för ert arbete just nu?
– Vi förbereder programmet inför fortbildningen Kulturskolepedagogdagen 2024, som alla kulturskolor i Sverige är välkomna att ta del av vecka 44 och 45. Den gör vi i samverkan med Göteborgs universitet.
Annars jobbar vi på med vårt uppdrag. Förkortat kan man säga att det handlar om att stödja kulturskolorna att bredda sitt utbud, göra kulturskolan tillgänglig för alla barn och unga och att arbeta strategiskt med samverkan med bland annat Kulturskolecentrum.
Vilka är de viktigaste insatserna en regional samordnare kan göra för att stödja och utveckla kulturskolorna?
– Precis som Monica Lindgren lyfte i Kulturskoleutredningen så tror vi att infrastrukturen mellan den kommunala, regionala och nationella nivån är viktig. Att vi jobbar strategiskt på de olika nivåerna och tillsammans, stärker alla kulturskolor. För att möta kulturskolornas behov och uppnå vårt uppdrag har vi valt några arbetssätt; fortbildning, utvecklingsprojekt, och strategiskt arbete genom samverkan.
Nämn en viktig framtidsfråga för kulturskolorna i ert län
– Som för alla kulturskolor i Sverige, att alla barn och unga som vill ska kunna gå i kulturskolan. För att uppnå detta pratar vi mycket om kompetensförsörjning och tillgänglighetsfrågor. Även hur kulturskolor kan samverka mer för att få ut mesta möjliga effekt.
Vad kan det regionala samarbetet ge för långsiktiga effekter för barn och unga i respektive län?
– Att vi tillsammans uppnår Barnkonventionens mål, alla barns rätt att utöva kultur!
Läs mer
Ta del av Västra Götalands Kulturstrategi och kulturplan 2024–2027