Till navigation Till innehåll
Bild för - Norrköping DigIT.jpgBild för - Norrköping DigIT.jpgBild för - Norrköping DigIT.jpg

Foto: Jessica Edeson
Samverkan

Digital mötesplats i galleria

När biblioteket flyttade in i den nya gallerian i Norrköping strömmade besökarna till. Kulturskolan gjorde likadant med sin digitala satsning DigIT och det gav samma resultat.

Hannas bästa tips

  • Prata med bibliotekspersonal och besökare för att ta reda på vilka behov och intressen som finns
  • Gästa andra företag och organisationers aktiviteter för att marknadsföra och nå ut till fler.
  • Hitta relevanta aktörer att samverka med

Den digitala mötesplatsen DigIT i Norrköping är inte stor. På 27 kvm finns fem datorer med mickar, lurar och keyboard. Som mest rymmer platsen 10 personer åt gången. Huvudverksamheten är olika workshops i till exempel grafisk design, virtual reality och musikproduktion. DigIT ligger intill biblioteket i gallerian.

-När biblioteket flyttade hit ökade besökarantalet med flera hundra procent, säger kulturskolans chef Hans Eriksson och tillägger att det var naturligt att kulturskolans satsning DigIt också flyttade till gallerian.

Satsningen handlar om att ge personer möjlighet att använda och lära sig digitala verktyg. För kulturskolans del handlar det också om metodutveckling. Hur når man de som behöver lära sig hantera digitala verktyg?

-Vi experimenterar oss fram. Vi testar med kortare kurser, inte hela terminer. Ibland kommer10 personer, ibland inga alls. Vi försöker hitta sätt att skapa kontinuitet. Det finns ju också andra grupper som kan använda datorerna. Pensionärer till exempel.

Alla är välkomna

DigIT ligger i stadsdelen Hageby men kulturskolans satsning riktas mot hela Norrköping. Alla är välkomna. Hanna Järvinen är projektledare för satsningen. Hanna berättar att målet är att uppmuntra kreativitet och höja den digitala kompetensen och delaktigheten.

-Vi vill att alla ska ha tillgång till tekniken. Alla har inte datorer hemma. Det är en bra tanke, att använda kreativiteten, göra lite roligare saker samtidigt som man fokuserar och lär sig tekniken.

Att hitta bra aktörer att samverka med är en annan viktig faktor. Hanna berättar att man samverkat med organisationer som har spetskompetens på till exempel programmering. Det har resulterat i workshops med deltagarna och ökad kompetens också för personalen.

En annan viktig aktör har varit organisationen Portalen som är knuten till bland annat kommunen och hyresbostäderna i Norrköping. Organisationens uppgift är att matcha nyanlända med tänkbara jobb.

-Där finns ju personer som talar andra språk än svenska. Vi har till exempel anställt en person som talar andra språk än svenska. Det gör att fler personer kan delta.

Gratis gemenskap

Tanken med DigIT är att man ska få vara den man är och bli sedd för den man är. En gemenskap ska växa utifrån de förutsättningar besökaren bär med sig. Mötesplatsen vänder sig till unga 10-19 år och verksamheten är gratis. Projektet är ett samarbete inom Norrköpings kultur- och fritidskontor. Förskolor och grundskolor kan boka in besök. Verksamheten är också en resurs för Hageby biblioteks vuxna besökare.

Laddar...