Regional filmplattform på gång i Uppsala
I Uppsala län har åtta kommuner gått samman med Region Uppsala i ett treårigt projekt för att ta fram en filmpedagogisk samverkansmodell. Målet är inte enbart att hitta en regional samverkan kring ämnet film utan även att stärka filmen som konstart.
Det filmpedagogiska projektet Popcorn i Uppsala län har två projektledare som under hösten 2021 har kartlagt kommunernas förutsättningar och möjligheter för att starta filmverksamhet. Även ambitionsnivå hos respektive kommun utreds. Utifrån kartläggningen tar projektledarna fram förslag på samverkan och pedagogiskt upplägg.
Dag Elfgren, kulturskolechef i Östhammar berättar att det ser väldigt olika ut i kommunerna. Den tekniska utrustningen skiljer sig åt och de har lite olika bilder av vad som ska erbjudas - stop motion, tecknade filmer, kortfilmer eller långfilmer. Alla vill gärna starta eller utveckla en filmverksamhet eftersom det finns ett stort intresse bland barn och unga:
– Men det är inte helt lätt. Tekniken är dyr och det krävs filmpedagogisk kompetens. Att rekrytera rätt pedagog kan bli svårt för glesbygdskommuner, säger Dag Elfgren.
Vissa har redan film som ämne med en utbildad filmpedagog, andra vill starta och behöver kompetensutveckling. En del kommuner har lokalmöjligheter medan andra har knapphändiga lokaler. Tanken är nu att utveckla en samverkansmodell utifrån kartläggningen, berättar Dag Elfgren:
– Det enklaste hade ju varit att åtta kommuner delar på en filmpedagogisk tjänst, att man enbart delar på lönekakan, men vi vill lyfta in även filmskapare och andra samarbetsparter. Hur kan vi stödja varandra pedagogiskt och kompetensmässigt? Kan vi ha gemensamma kurser, mentorskap, kompetensutbyte? Kan kulturskolorna hitta samarbetsformer med de filmarbetare som bor i regionen? Kan vi hitta en modell som gör att kulturskolorna kan bli en plats för filmskaparna mellan två uppdrag? Det viktiga nu är att vi får upp alla kort på bordet, säger Dag Elfgren.
I projektets styrgrupp sitter kommunernas kulturskolechefer och regionens verksamhetsutvecklare för film. Projektet är treårigt och man är fortfarande i början av arbetet.
- Vad är viktigast i starten av ett treårigt utvecklingsprojekt?
– Det viktiga just nu är att få en klar bild av läget. Det gäller att hitta det gemensamma utifrån var och ens särart. Man måste våga befinna sig i den obesvarade frågan och tänka utanför boxen. - Vilken roll tror du regionen kommer ha i framtiden?
– Det är omöjligt att svara på nu. Men fortbildningsinsatser, stöd och råd i olika former och att teknikparken kanske kan ligga på regionen, det är något vi funderat kring. Det viktiga är att alla som berörs är med i projektet och kan ge input utifrån sitt perspektiv. - Finns det kommuner som riskerar förlora på samarbetet?
– Nej, jag tror inte det. Vi har en bra, tät och öppen dialog, två väldigt kompetenta projektledare och ett upplägg som gör att det snarare skapas kreativa möjligheter än farhågor. Alla är intresserade av att få till stånd en samverkansform som skapar både bredd och spets. - Hur får ni in elevernas tankar i projektet?
– Projektledarna involverar barn och unga. De kommer arrangera workshoppar under loven och terminen. Under höstlovet hade vi en workshop i Tierp och det planeras fler i alla kommuner. Vi siktar också på ett filmkollo framåt sommaren med elever från alla åtta kommuner. Sen kommer vi i så stor utsträckning som möjligt att hitta dialogformer för att få in deras åsikter. Här kan det exempelvis bli aktuellt med skolbesök. Kanske vill de inte filma med dyra kameror utan istället använda sina mobiltelefoner som de är vana vid? Sådant vet vi inte än. Men att få med eleverna är viktigt, säger Dag Elfgren.
Dag Elfgren berättar att under våren 2022 kommer projektet testa ett första pedagogiskt upplägg. Projektledarna går in som pedagoger och arbetar antingen tillsammans med befintliga pedagoger på kulturskolan eller startar filmundervisning där det idag inte finns. Förslag på vårens upplägg kommer i december.
Dags bästa tips för en lyckad start av ett utvecklingsprojekt
- Tänk utanför boxen. Låt huvudet vara i det blå och fötterna i marken. Ingen tanke kan vara för liten eller stor i början.
- Utifrån en vision och målbild, ta fram en tydlig projektplan. Det skapar en gemensam förståelse och trygghet. Det gör det lättare att ta ut svängarna och tänka fritt.
- Ta reda på vad andra gjort, få tips och råd. Region Västmanland har ett likartat projekt på gång och ligger lite före Region Uppsala. Nationella nätverket för film i kulturskolan finns också.
- Arbeta transparent, bjud in och hitta en samverkan med alla som kan bidra till projektet.
Här läser du mer om det kommunövergripande filmpedagogprojektet
Kontakt:
Dag Elfgren, kulturskolechef Östhammars kommun
E-post: dag.elfgren@osthammar.se
Tfn: 0173-861 64