Till navigation Till innehåll
En person står upplyst långt bort i en grå industrilokal. En person står upplyst långt bort i en grå industrilokal. En person står upplyst långt bort i en grå industrilokal.

14,3 miljoner till utställningsarrangörer

Kulturrådet fördelar verksamhetsbidrag till 30 utställningsarrangörer inom bildkonst, form och konsthantverk för 2021. Galleri Rostrum i Malmö och K.f. Backbeatbolaget i Sandviken är två exempel på helt nya mottagare av bidraget. Fördelningen av 14,3 miljoner är en ökning med 2,3 miljoner jämfört med förra året.

Fler har sökt denna bidragsomgång vilket tyder på att det trots coronapandemin är full aktivitet inom området och behoven är stora. Det har kommit in 49 ansökningar. Totalt ansökt belopp uppgår till 24,5 miljoner. Kulturrådet beviljar 30 ansökningar bidrag.

- Vi är glada att regeringen höjt anslaget till området. Många av de sökande har beviljats det belopp de har sökt vilket är ovanligt. Vi har fyra helt nya mottagare av verksamhetsbidrag: Galleri Rostrum i Malmö, K.f. Backbeatbolaget i Sandviken, Härke konstcentrum i Frösön och Köttinspektionen i Uppsala, säger Anna Eineborg, handläggare på Kulturrådet.

Kulturrådet tittar särskilt noga på arrangörernas möjlighet att betala rimliga ersättningar till konstnärer. Av det totala beviljade beloppet på 14,3 miljoner är 2,3 miljoner reserverat till utställningsersättning enligt MU-avtalet för utställande konstnärer.

De beviljade ansökningarna kommer övervägande från storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne men har i övrigt en god spridning över hela landet.

Syftet med bidraget är att stärka arrangörer inom bildkonst, form och konsthantverk vars verksamhet är av stort konstnärligt eller kulturpolitiskt värde. Vid fördelningen bedöms utställningsverksamhetens konstnärliga kvalitet och omfattning. Vi prioriterar geografisk spridning och verksamhet för barn och ungdom. Dessutom bör verksamheten ha en konstpedagogisk prägel.

Läs mer

Fördelning verksamhetsstöd till utställningsarrangörer inom bildkonst, form och konsthantverk 2021.

Om bidraget

Kontakt

Anna Ringberg

Facklitteratur, bildverk och serier

Laddar...