1,5 miljoner kronor till fristäderna
Kulturhuset Stadsteatern, föreningen Littfest i Umeå och den nationella samordnaren för fristäderna, det är tre av fem mottagare som beviljas pengar när vi fördelar 1 490 000 kronor till fristadsprogrammet.
Stockholms Stadsteater (Kulturhuset Stadsteatern) beviljas stöd för ett projekt i två delar: Art of Gaza och Music Empowerment. Projektet omfattar flera konstarter och involverar både kommande och tidigare fristadskonstnärer i Stockholm.
Föreningen Littfest i Umeå får bidrag för projektet Littfest översätter. Projektet är en tre dagars översättarworkshop för tre fristadsförfattare och tre medlemmar i Sveriges författarförbunds översättarsektion.
I fristadsprogrammet ingår även att främja fristadsarbetet. Därför får Kulturförvaltningen i Uppsala kommun stöd för den nationella samordnaren för Sveriges fristäder inom ICORN. Syftet är att även under 2021 stärka, utveckla och förankra det nationella fristadsarbetet i Sverige med fristadskonstnärernas behov i fokus.
I dag finns det 24 fristäder i Sverige som är medlemmar i det internationella fristadsprogrammet ICORN. I Kulturrådets uppdrag ingår att verka för fler fristäder i Sverige för förföljda konstnärer och författare och för en utveckling av fristadssystemet i Sverige.
Bidraget ska öka uppmärksamheten kring fristadsfrågor, ge möjligheter för fristadskonstnärer att delta i offentliga och konstnärliga sammanhang, samt bidra till översättningskostnader för litterära verk. Kommun, region, förlag och/eller annan organisatorisk aktör som främjar fristadskonstnärerna inom ramen för det svenska fristadssystemet kan söka bidraget.
Läs mer
Projektbidrag till fristadsprogrammet, andra fördelningen 2020