Till navigation Till innehåll
En kvinna och en man som sitter vid ett bord i färd med att skriva under dokument. En kvinna och en man som sitter vid ett bord i färd med att skriva under dokument. En kvinna och en man som sitter vid ett bord i färd med att skriva under dokument.

Avtalet med Sida undertecknades av Kajsa Ravin, Kulturrådet, och Staffan Smedby, Sida

Kulturrådet främjar konstnärlig frihet globalt

Kulturrådet kommer initiera ett program för att stärka och skydda konstnärlig frihet. Vi kommer fördela pengar till internationella organisationer som arbetar för att skydda och främja den konstnärliga friheten. Programmet finansieras av Sida och löper över åren 2020 till 2023.

– Det är oerhört viktigt att konstnärer och kulturaktörer kan arbeta utan risk för hot och repressalier, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin. Programmet vi nu startar kommer öka möjligheten till detta.

Konstnärlig frihet är i många delar av världen i dag under allt större hot, och under de senare åren har den demokratiska utvecklingen i flera länder gått bakåt. Konstnärer och utövare inom kultur är i flera fall särskilt utsatta.

Ett flertal organisationer arbetar idag för att genomdriva förändringsprocesser och för att stärka och skydda konstnärer och kulturaktörers möjligheter att uttrycka sig fritt. Organisationerna bedriver ett betydelsefullt arbete genom att hjälpa utsatta personer, sprida information och kunskap om aktuella situationer.

Laddar...