150 länder har enats om kulturens betydelse för hållbara samhällen
150 länder har antagit en ny deklaration om kulturens avgörande betydelse för ett hållbart samhälle. Mer än 2500 delegater från hela världen, däribland 135 kulturministrar, deltog i Unesco:s stora och viktiga kulturkonferens i Mexico City.
Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin och projektchef Rani Kasapi deltog i konferensen. Kajsa Ravin ledde panelsamtalet i ett av sidoeventen.
Mondiacult 2022 i Mexiko är den viktigaste kulturkonferensen i världen på 24 år då den senaste stora konferensen – the Power of Culture – arrangerades i Stockholm. Mondiacult 2022 avslutades den 30 september med en historisk deklaration om kulturens kraft och vikten av en utvecklad kulturpolitik med människans behov i centrum. Deklarationen lyfte konstnärlig frihet, konstnärers villkor, skydd av ursprungsbefolkningar och värn av kulturarvet.
– Konst och kultur bidrar till att skapa hållbara samhällen. Det måste erkännas, värderas och synliggöras, säger Kajsa Ravin. Konstnärers förutsättningar att verka, och alla människors rätt att delta i kulturlivet ställer krav på kulturpolitiken på lokal, nationell och global nivå och att vi vågar ompröva invanda arbetssätt.
Konferens i Sverige nästa år
Mondiacult 2022 syftade till att flytta fram positionerna för konst och kultur i hela världen. De internationella diskussionerna om konstens och kulturens betydelse ska nu fortsätta. Mellan 2 och 5 maj nästa år är Kulturrådet och IFACCA värdar för den nionde upplagan av World Summit on Arts and Council. Temat är konstnärlig frihet (IFACCA står för International Federation of Arts Councils and Culture Agencies).
Sidoevent: Kultur som allmännytta: en agenda för en människocentrerad kulturpolitik
Kajsa Ravin ledde ett samtal med två paneler varav den första bestod av fem olika FN-organ och den andra av olika kulturaktörer. Samtalen handlade om hur kulturpolitik kan integreras och synliggöras inom andra samhällsområden som klimatförändringar, flyktingmottagande, konstnärers arbetsvillkor mm. samhällets utmaningar och även hur andra politikområden bidrar till att stärka kulturens förutsättningar.
Sidoevent: Hur ska kulturpolitiken utvecklas för att främja konstnärlig frihet?
Kulturrådet höll tillsammans med Nordiska ministerrådet och Unescodelegationerna i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige ett sidoevent där vi lyfte frågor om konstnärlig frihet. Tre deltagare beskrev utmaningar för den konstnärliga friheten i sina respektive länder. Två av talarna ingår i Kulturrådets program för konstnärlig frihet.
Tania Brugueras konst kretsar kring konstnärlig frihet och för många är hon en symbol för detta. Hon arbetar med installations- och performancekonst på temat politik och utbildning på Kuba. Denise Dora och Lucy Ilado är båda representanter för organisationer som samarbetar med Kulturrådet via Programmet för konstnärlig frihet. Dora från Artikel 19 lyfte hur de dokumenterar övertramp mot konstnärlig frihet. Ilado från Selam berättade om sitt nätverk The Pan African Network for Artistic Freedom.
Samtalet arrangerades av Unesco:s plattform för kultur och hållbar utveckling.
Läs mer om Unesco:s plattform för kultur och hållbar utveckling
FN-konventionen
Att fritt kunna delta i kulturlivet och uttrycka sig genom konst är en mänsklig rättighet enligt FN:s internationella konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. I linje med FN-konventionen slår grundlagen fast att offentliga verksamheter ska verka för den enskildes kulturella välfärd. Mondiacult 2022 är ett led i arbetet att integrera kultur som en byggsten i samhället och främja hållbar utveckling i linje med Agenda 2030.
Läs mer och se samtalen i efterhand
Svenska Unescorådet: Historisk kulturdeklaration antagen vid MONDIACULT 2022
Sidoevent: Kultur som allmännytta: en agenda för en människocentrerad kulturpolitik
Sidoevent: Hur ska kulturpolitiken utvecklas för att främja konstnärlig frihet?