Till navigation Till innehåll
Akrobatisk dansrörelse av Marina Cherry med foten mot en betongpelare.Akrobatisk dansrörelse av Marina Cherry med foten mot en betongpelare.Akrobatisk dansrörelse av Marina Cherry med foten mot en betongpelare.

Marina Cherry ges projektbidrag för verket IN[EX]. Foto: Marija Gašparović.

Internationell prägel i fördelningen till dans, cirkus och performance

Inom den fria scenkonsten – dans, cirkus och performance fördelas sammanlagt 5,3 miljoner kronor i projektbidrag till 21 aktörer. I omgången finns flera turnerande projekt som kommer nå publik runt om i landet, varav flera även reser vidare internationellt.

Bland bifallen finns en mångfald av uttryck, tematik och format och en tydlig ambition att nå barn och unga runt om i landet. Några av dem som fått stöd är:

  • Golden thread and Broken Pot är det första samarbetet mellan svensk-japanska koreografen Kyrie Oda och kanadensiska dramatikern och regissören Elie Marchand. Verket, som riktar sig till barn i åldern 3–6 år, är inspirerad av kintsugi som går ut på att laga trasigt porslin med guld. Verket vill utmana vad vi anser vackert, fult, rätt, fel och förmedla idén om att misstag och det trasiga kan bli fröet till att något nytt skapas. Föreställningen kommer att ha premiär på Frölunda Kulturhus i Göteborg för att sedan resa vidare.

  • Ludvig Daae vill med verket Spiti undersöka hemmet och känslan av att känna sig hemma. Verket arbetas fram av ett konstnärligt team under workshops och residens i Norge och Sverige. Den färdiga föreställningen kommer presenteras på residensplatserna och på Atalante i Göteborg, Dansens Hus i Stockholm och Studio Alta i Prag, Tjeckien.

  • Akrobatdansaren och cirkusartisten Marina Cherry får bidrag för föreställningen IN[EX]. Tillsammans med ett internationellt konstnärligt team arbetas ett alternativt universum fram som konfronterar våra fantasier, rädslor och neuroser genom kroppslig gestaltning. IN[EX] vill utforska utrymmet mellan struktur och kaos, galenskap och nåd, osäkerhet och beroende.

  • Avatars är en samtida dans- och musikföreställning. Koreografen Aloun Marchal vill skapa ett interaktivt verk där publiken bjuds in att kollektivt uppleva rörelse, likt en klubb. Föreställningen kommer att ha premiär på Folkteatern i Göteborg för att sedan sättas upp i skolor, äldreboenden, musikklubbar och festivaler i Sverige och utomlands. Genom att variera lokal och sammanhang vill föreställningen nå en bred publik från olika åldersgrupper.  

Fri scenkonst projektbidrag finns till för att stödja yrkesverksamma aktörer inom scenkonstområdet, så att de kan nå publik i hela landet med föreställningar av hög kvalitet. Bidraget stödjer också internationella gästspel i Sverige och turnéer utomlands.

Läs mer

Se fördelningen av Fri scenkonst projektbidrag – dans, cirkus och performance, andra fördelningen 2023

Läs mer om Fri scenkonst projektbidrag

Kontakt

Annette Taranto Fuller

Handläggare för dans och cirkus

Raphaële Choppin

Handläggare Dans, cirkus, performance, internationella scenkonstfrågor och centrumbildningar

Matilda Ekström

Laddar...