Kulturrådet fördelar halverat bidrag till landets kulturskolor
Kulturrådet fördelar nu årets bidrag till 268 kommuner för att stärka utvecklingen i landets musik- och kulturskolor. Jämfört med i fjol har bidraget halverats från 200 miljoner till cirka 100 miljoner kronor vilket påverkar hur stora bidrag de sökande kommunerna får.
Kulturrådet har i uppdrag av regeringen att fördela utvecklingsbidrag till musik- och kulturskolor. Bidraget riktas särskilt till aktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättningar, i glesbygd och i områden med socioekonomiska utmaningar. Satsningarna kan handla om områdesorkestrar, slöjdklubb och lovkurser.
Utvecklingsbidraget gör det möjligt för kommunerna att nå barn och unga som inte tidigare varit med i kulturskolan. Nästan 90 procent av kommunerna söker i år för aktiviteter riktade mot nya målgrupper. Det kan handla om att starta nya ämnen som spelutveckling, skrivande online och kurs i samisk musik och hantverk. Många kommuner vill också satsa på öppen verksamhet, som inte kräver anmälan eller avgift.
– Genom att testa eller införa nya konstformer, nya mötesplatser och nya metoder breddar man deltagandet och ger fler barn tillgång till kultur. Detta stärker även på sikt det professionella kulturlivet, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.
Det är även tydligt att många satsningar vill utveckla befintlig verksamhet och ägna sig åt fördjupad undervisning. I de fallen kan det röra sig om att göra lektionerna längre, mer avancerade eller komplettera med musikteori. Utvecklingsbidraget betyder mycket för kommunernas möjligheter att utveckla sina kulturskolor. Det kan man se både i uppföljningar och i omfattningen av ansökningar till bidraget.
– Kommunerna söker för nästan tre gånger så mycket medel som vi har att fördela så utvecklingsbehovet är stort. Vi hoppas att utvecklingsbidraget till landets musik- och kulturskolor får leva kvar, säger Kajsa Ravin.
En ökande trend i år är satsningar på KulturCrew. De unga lär sig arrangörskap genom att vara med i alla delar kring till exempel en föreställning eller utställning. Detta möjliggör ökad delaktighet och insyn i olika roller för de unga som går i kulturskolan.
Mer information
Kulturrådet fördelar 95 miljoner i utvecklingsbidrag till kommuner som bedriver musik- och kulturskolor. Musik- och kulturskolorna sökte för nästan 288 miljoner, Det går att söka både för att genomföra satsningar i den egna kommunen och för att genomföra satsningar i samverkan med andra kommuner. Totalt får 240 kommuner dela på ca 80 miljoner för satsningar i den egna kommunen. Satsningarna som görs av kommuner i samverkan får dela på 15 miljoner kronor och involverar sammanlagt 205 kommuner. Totalt kommer bidraget att bidra till mer konst och kultur för barn och unga i 92 procent av landets kommuner.