Judisk kultur vill nå fler och bredare
Föreningen Judisk kultur i Sverige, J!, är en av flera verksamheter som beviljas bidrag när Kulturrådet fördelar verksamhetsstöd och projektbidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet.
Föreningen för Judisk kultur i Sverige, J!, med säte i Stockholm, gjorde ett starkt avtryck som hedersgäst på Bokmässan i Göteborg med sitt kvalitativa program. Nu vill Föreningen för Judisk kultur i Sverige fördjupa och fortsätta att utveckla sin roll som en av de ledande kulturinstitutionerna för judisk kultur i Sverige. Även Judiska församlingen i Stockholm beviljas stöd för att söka nya samarbeten och nya arenor för sin programverksamhet. Judiska salongen i Göteborg – en ideell förening som grundades 2019 och erbjuder publika salonger för främst litteratur men även musik, film och teater – får för första gången verksamhetsbidrag.
Totalt fördelas 11 050 000 kronor till 12 ansökningar.
Övriga organisationer som beviljats verksamhetsstöd, är:
Aejlies-Samiskt centrum, Tjállegoahte, Tornedalsteatern, Såhkie Umeå Sameförening, Finska Kulturföreningen i Sverige, Stiftelsen Finlands kulturinstitut i Sverige, Teatteri Sydänkäpy, É Romani Glinda och Frantzwagner Sällskapet
24 ansökningar har beviljats projektbidrag för totalt 2 082 000 kronor. Från norr till söder kommer det att genomföras kulturfestivaler och projekt inom bland annat musik, film, litteratur och scenkonst.
Några exempel på beviljade ansökningar:
- Västernorrlands Sameförening Noerhtenaestie för att medverka i ett samarbetsprojekt för att producera och framföra musikföreställningen Helig Jord - Maadteraahka Pachamama (Moder Jord på sydsamiska respektive spanska).
- Valeria Clarinetta, Stockholm, för projektet Talmudic Ballads som skapar musikaliska arrangemang av judiska traditionella berättelser, genom att para ihop poetiska moderna tolkningar av talmudiska berättelser med europeisk folkmusik.
- RenhuvudDans AB, Jämtland, för att skapa ett scenkonstverk med jojk, musik, poesi, film, akrobatik och dans.Korpilombolo kulturförening, Pajala, för att presentera litteratur, musik, teater, bildkonst, dans, hantverk med bakgrund i tornedalsk, kvänsk, lantalais och samisk kultur.
- Judiska församlingen i Göteborg för inför firandet av 250 års jubileet för Judisk Liv i Sverige att göra en dokumentärfilm om det judiska Göteborg med utgångspunkt i den gamla judiska begravningsplatsen i Göteborg.
- Kaveri-kollektivet, Stockholm, för att producera nyskriven dramatik på finska av dramatikern Jani Lohikari med föreställningen Jorma Heart Jorma Soul, i samproduktion med Uusiteatteri och i samarbete med Turteatern.
1 391 000 kronor har även fördelats inom ramen för bidrag till planerad utgivning av litteratur för nationella minoriteter. 13 utgivare beviljas stöd, flertalet av de nationella minoritetsspråken finns representerade med en liten övervikt av planerad utgivning inom det judiska språkområdet.
Läs- och litteraturfrämjande
Inom ramen för bidraget till läs- och litteraturfrämjande insatser finns 2023 en förstärkning av bidraget för att särskilt främja läsfrämjande insatser som rör de nationella minoriteternas språk och litteratur. Vid den andra fördelningen i december beviljades 13 ansökningar om totalt 2 202 000 kronor.
Exempel på beviljade projekt:
- Malmö Romska Idécenter, som i samarbete med Lindängens bibliotek och Studiefrämjandet arrangerar högläsning där äldre ungdomar läser för yngre barn veckovis och utifrån olika teman.
- Sorsele kommun, för projektet Mujttalit!, som rymmer bokcirklar, bokväskor och författarbesök med fokus på gruppen sverigefinnar. De ska även genomföra temadagar där muntligt berättande står i fokus.
Om stödet till nationella minoriteters kultur
De fem nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, urfolket samer, sverigefinnar och tornedalingar. Ändamålet med bidragen är att stötta nationella minoriteters kulturverksamhet, om verksamheten är av nationell kulturpolitisk betydelse. Verksamheten eller projektet som beviljas stöd ska särskilt stärka, utveckla eller synliggöra de nationella minoriteternas kultur och kulturarv. Bidraget till planerad utgivning finns för att fler ska kunna få tillgång till ett varierat utbud av litteratur av hög kvalitet i hela Sverige.
Läs mer
Nationella minoriteters kulturverksamhet, verksamhetsbidrag 2023
Nationella minoriteters kulturverksamhet, projektbidrag 2023