Till navigation Till innehåll
""""""

Skriften Läsandets politik och retorik finns att läsa, ladda ner och beställa.

Ny skrift om Läsandets politik och retorik

Nummer 3 i Kulturrådets läsfrämjande skrifter sammanfattar Träff för läsfrämjande 1–2 december 2022. Temat var Läsandets politik och retorik. Journalisten Hanna Jedvik har skrivit referat och illustratören Moa Hoff har skapat bilder till de två halvdagarna som träffen pågick.

I skriften får vi en inblick i läsandets historia, vi får följa samtal om skolbibliotek, om modersmål, om poesi, om tillgänglighet och kvalitet, och vi får ett svar på varför bildningen förlorat sin status (när alla bara tänker på pengar). Moderator var författaren Augustin Erba.

Läsrådet är ett rådgivande organ till Kulturrådet och medarrangör till läsfrämjandeträffen. Under läsfrämjandeträffen deltog flera av Läsrådets ledamöter i olika samtal som finns dokumenterade här i skriften. Den samlade kunskapen från Träff för läsfrämjande stärker Kulturrådet i arbetet med att initiera, samordna och följa upp läsfrämjande insatser av nationellt strategiskt intresse.
– Tack alla som bidrar med ert engagemang och intresse. Hoppas att ni hittar tankar och idéer att ta med er. Och fortsätt att ge oss inspel till det fortsatta arbetet! hälsar Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet och ordförande i Läsrådet.

Läsandets politik och retorik är nummer 3 i skriftserien Kulturrådets läsfrämjande skrifter. Under denna paroll publicerar vi rapporter, antologier och kunskapsöversikter inom det läsfrämjande området.

I samband med att detta nummer släpps passar vi på att göra nytryck av tidigare nummer i serien. De sammanfattar läsfrämjandeträffarna från åren 2020 och 2021. Där finns också mycket kunskap att ta del av, även de går att läsa och beställa nedan.

Medverkande på Träff för läsfrämjande 2022:

Kajsa Ravin, Augustin Erba, Magnus Persson, Linnéa Lindsköld, Åse Hedemark, Helene Öberg, Peter Fredriksson, Eric Haraldsson, Susanne Ahlroth, Johan Sandberg McGuinne, Nioosha Shams, Kayo Mpoyi, Jonas Brun, Nina Ström, Andreas Cervenka, Lotta Brilioth Biörnstad, Cecilia Broberg, Elin Nord, Helena Öberg Carlsson, Pamela Schultz Nybacka, Helya Riazat, Fredrik Pettersson, Anna Lund, Cecilia Löfberg.

Tips! Läsfrämjandeträffen 2022 filmades och går att se i efterhand här

Läs, ladda ner och beställ

Läsandets politik och retorik – Kulturrådets läsfrämjande skrifter #3 

Läsande förebilder – Kulturrådets läsfrämjande skrifter #2 

Delad läsning – Kulturrådets läsfrämjande skrifter #1

Kontakt

Nina Ström

Lena Boqvist

Laddar...