Till navigation Till innehåll
Vy över konferenslokalen och deltagare som sitter i grupper kring bord. På scenen två talare och en stor skärm som visar en presentation. Vy över konferenslokalen och deltagare som sitter i grupper kring bord. På scenen två talare och en stor skärm som visar en presentation. Vy över konferenslokalen och deltagare som sitter i grupper kring bord. På scenen två talare och en stor skärm som visar en presentation.
Toppmötet samlade delegater från 85 länder. Foto: Susanne Kronholm.
17 maj 2023

World Summit on Arts and Culture i backspegeln

Drygt 400 delegater från 85 länder deltog i det största kulturpolitiska mötet i Sverige på 25 år. Toppmötet pågick mellan 3 och 5 maj. Temat var bevarandet av konstnärlig frihet och talare från över 45 länder medverkade i programmet. Flera vittnade om hur situationen för konstnärer och kulturutövare har försämrats.

World Summit 2023

Kulturrådet arrangerade under tre dagar i maj den nionde upplagan av World Summit on Arts and Culture. Tillsammans med IFACCA (The International Federation of Arts Councils and Culture Agencies) bjöd vi in ledare, politiker, forskare och kulturutövare från hela världen. Syftet var att stärka och skydda den konstnärliga friheten.

– Konstnärlig frihet är inte bara en grundpelare i en sund kulturpolitik. Det är också en avgörande aspekt av demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Samhället och dess utveckling speglas genom konst och kultur, sade kulturminister Parisa Liljestrand i ett pressmeddelande efter mötet.

Målsättningen med World Summit 2023 i Stockholm var att skapa ett globalt erfarenhetsutbyte och att tillsammans utforska faktorerna som behövs för ett fritt kulturliv. Mötet syftade till att initiera och fördjupa dialogen som främjar den konstnärliga friheten globalt.

Dag 1: Rätten till konstnärlig frihet: förstå hinder och hot

Första dagen syftade till att ringa in temat och förstå dess relevans för den kulturella och kreativa sektorn – och samhället i stort. Deltagarna undersökte hur begreppet konstnärlig frihet förstås runt om i världen, för att senare identifiera vilka utmaningar och möjligheter det innebar. Talade gjorde bland annat: Shaidul Alam (Bangladesh), Alexandra Xanthaki (Grekland), Deeyah Khan (Norge) och Ahmad Naser Sarmast (Afghanistan).

Toppmötet inleddes med välkomsttal av Kajsa Ravin (generaldirektör Kulturrådet), Cecilia Ruthström-Ruin (Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer) och Karin Svanborg-Sjövall (statssekreterare hos kulturministern) samt Magdalena Moreno Mujica (verkställande direktör för IFACCA).

Dag 1. Se hela förmiddagen.

Dag 2: Ansvar inom konstnärlig frihet: skapa och maximera möjligheter

Dag två tog avstamp i diskussionerna från första dagen, och fokuserade på möjligheterna med utövandet av konstnärlig frihet. Under dagen diskuterades även konstnärlig frihet i relation till ny teknik, covid-19 och sociopolitiska rörelser samt nya kanaler för att producera och distribuera konst. Talade gjorde bland annat: Simon Brault (Kanada), Letila Mitchell (Fiji), Marc Bamuthi Joseph (USA), Alfons Karabuda (Sverige) och Vicensia Shule (Tanzania).

Dag 2. Se hela förmiddagen.

Dag 3: Utövandet av konstnärlig frihet: inspirerande verktyg för framtiden

Tredje och sista dagen inleddes med att reflektera över utmaningar och inspiration från de tidigare dagarna. Deltagarna uppmanades att hitta gemensamma lösningar som kan användas i deras egna sammanhang, och diskuterade hur den offentliga sektorn kan arbeta långsiktigt för att främja de kulturella och kreativa sektorerna. Avslutningsvis betonades vikten av samarbete mellan olika aktörer i det kulturella ekosystemet för att säkra kulturella rättigheter och skapa en framtid där kreativ och konstnärlig frihet kan frodas.

Dag 3. Se hela förmiddagen

Hur gick det?

– Det gick otroligt bra! Vi har fått en mycket positiv respons från både internationella och svenska deltagare, där de senare uttrycker en stolthet över att Sverige har arrangerat och stått värd för en global kulturkonferens av denna kaliber, säger Rani Kasapi, projektchef för World Summit on Arts and Culture.

The International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA är ett globalt nätverk av kulturråd, kulturdepartement, kulturmyndigheter och andra kulturaktörer som främjar konst och kultur med medlemsinstitutioner i över 70 länder. Organisationen främjar samarbete och utbyte mellan såväl medlemmar som det bredare internationella samfundet.

Toppmötet var ett samarbete 

World Summit on Arts and Culture genomfördes med stöd från Utrikesdepartementet, Kulturdepartementet och Sida. Och i samarbete med: Canada Council for the Arts, Filminstitutet, Helsingborg Stad, ICORN, Kanadas ambassad, Konserthuset Stockholm, Kulturhuset stadsteatern, Moderna museet, Nordisk Kulturfond, Region Skåne, Riksteatern, Salzburg Global Seminar, Statens konstråd, Svenska institutet, Stockholms stad och Visit Stockholm.

Läs mer

artsummit.org kan du läsa mer om World Summit on Arts and Culture 2023.

Laddar...