44 miljoner till fritidsläsningen för barn och unga
EPA-traktorer, läshund och uppsökande verksamhet på landsbygden är innehållet i några av de projekt som får medel från det nya läsfrämjandebidraget Mer läsning. Totalt får 150 projekt dela på 44 miljoner. Åtta av dessa ingår i en särskild satsning som under tre år kommer att fokusera på läsfrämjande för och med unga och unga vuxna i områden med socioekonomiska utmaningar.
– Behoven hos folkbiblioteken av stöd som Mer läsning är stora. Att möta barn och unga utanför skolan med läsfrämjandeprojekt är viktigt, inte minst med tanke på att läsningen och läsförmågan hos barn och unga sjunker. Här har folkbibliotek men även andra offentliga aktörer en viktig roll att fylla, säger Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef på Kulturrådet.
Det totala sökta beloppet var dubbelt så högt som tillgängliga medel. Vid bidragsomgången har målgruppen barn och unga prioriterats och framför allt projekt som stärker flerspråkighet, nationella minoriteters språk, litteratur och kultur samt läsfrämjande i glesbygd och i områden med socioekonomiska utmaningar. Ansökningar har kommit in från totalt 155 kommuner, av dessa har 121 kommuner tilldelats medel.
Bland beviljade ansökningar märks flera satsningar för att nå unga pojkar. Samarbete med idrottsföreningar och olika former av aktiviteter kopplade till EPA-traktorer är exempel på hur några kommuner kommer arbeta för att nå målgruppen. Dessutom är det flera kommuner som planerar att involvera ungdomar i verksamheten genom ungdomsråd och läsambassadörer.
Fem olika projekt som fått stöd
- Rinkeby bokfestival på Rinkeby bibliotek i Stockholm.
- Herrljungabygden läser - uppsökande läsfrämjande verksamhet för barn på landsbygden.
- Läsfrämjande med hund i Storuman.
- Fler läser mer – satsning i Bjuv som involverar läsambassadörer.
- Unga läser i Färgelanda. Projekt kopplat till EPA-kultur i kommunen.
Särskild satsning
I samband med utlysningen hade folkbibliotek möjlighet att anmäla intresse att delta i en särskild satsning på ungas läsning i områden med socioekonomiska utmaningar. Satsningen är en del av bidraget och går under namnet Mer läsning Unga. Intresset att delta var stort och över hälften av bidragets sökande ville ingå. Totalt har åtta projekt valts ut. Satsningens syfte är att utforska metoder för läsfrämjande tillsammans med unga själva och strategiskt viktiga samarbetsparter i områdena.
Projekt som ingår i Mer läsning Unga:
- Läs Malmö-Lindängen.
- The Dawit Isaak Speaker’s Corner i Malmö.
- Kronan kulturhus, Läsfrämjandeprojekt med flickor i åldern 13-25 år, Kronogården i Trollhättan.
- Läsvisare i Uppsala.
- Läsledarna – Nyköpings dubbla ambassadörsprogram.
- Ung Läskraft Kungsmarken i Karlskrona.
- Söderhamns unga läser.
- Ung i Farsta.