Till navigation Till innehåll
Kvinna i dräkt av fjädrar mot svart bakgrund.Kvinna i dräkt av fjädrar mot svart bakgrund.Kvinna i dräkt av fjädrar mot svart bakgrund.

Cora Onori får stöd för skivan Being. Foto: Moncef Henaien.

85 musikutgivningar delar på sex miljoner

Kulturrådet har fördelat bidrag till musikutgivning. Cora Onori, Anki Svan, Venus Anon, Elin Ruth Sigvardsson samt Rebekka Karijord och Andrew Yee finns bland de aktörer som beviljats stöd.

Söktrycket har ökat stadigt under de senaste åren. Till årets ansökningsomgång inkom hela 522 ansökningar. Av dessa får 85 dela på drygt sex miljoner kronor.

– Vi har fått in många ansökningar som överensstämmer med bidragets ändamål och kraven i förordningen, men de sökta beloppen är tyvärr betydligt högre än vad som finns att fördela säger Isabel Thomson, handläggare på Kulturrådet.

Den samlade fördelningen visar på en stor bredd och variation av musikaliska uttryck. Viktiga perspektiv vid bedömningen av ansökningarna har varit bland annat förnyelse och utveckling, spridning i hela landet, internationellt och interkulturellt utbyte samt ett barn- och ungdomsperspektiv.

Fem exempel på musikutgivningar som beviljats stöd:

  • Cora Onori för skivan Beings
  • European Gramophone för Anki Svan och Sånger om hjärtat och psyket
  • Hammarberg och Hersi för utgivningen av ep:n Catharsis med Venus Anon
  • Headstomp för en skiva med Elin Ruth Sigvardsson
  • Oona Recordings för Rebekka Karijord och Andrew Yee för skivan Archives of Longing

Andelen kvinnor i konstnärlig ledning för utgivningarna har ökat markant jämfört med de senaste fördelningarna. Vid denna fördelning var 40 procent kvinnor, jämfört med 32 respektive 35 procent de två föregående. För medverkande musiker är andelen kvinnor 41 procent och män 57 procent, medan två procent i ansökan har angivit ’annat’.

Bakgrund

Det här bidraget finns till för att främja ett brett utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla musikutgivningar. Det ska möjliggöra för professionella aktörer att ge ut inspelad musik och ljudkonst.

Läs mer

Bidrag till musikutgivning

Om musikutgivningsbidraget

Läs mer om vårt uppdrag inom musikområdet

Kommande bidragsutveckling på Kulturrådet

Kontakt

Isabel Thomson

Laddar...