Till navigation Till innehåll
Fem vuxna rör sig i ett rum som påminner om ett klassrum. En man står upp och tittar på två sittande personer. Det ser ut att vara en kurs för vuxna.Fem vuxna rör sig i ett rum som påminner om ett klassrum. En man står upp och tittar på två sittande personer. Det ser ut att vara en kurs för vuxna.Fem vuxna rör sig i ett rum som påminner om ett klassrum. En man står upp och tittar på två sittande personer. Det ser ut att vara en kurs för vuxna.
Banned Books Week Sverige uppmärksammar förbjuden litteratur. Foto: Maja Kristin Nylander, via ICORN.
11 oktober 2024

Fristad för fritt skapande

Den här veckan pågår Banned Books Week Sverige som uppmärksammar förbjudna böcker runtom i världen. Kulturrådet samverkar med ICORN för att ge temporärt skydd åt författare och konstnärer som tvingats fly på grund av hat eller hot kopplat till deras arbete.

Banned Books Week Sverige har skapats för att uppmärksamma det fria ordet och försvara allas rätt till att skriva och att läsa. Bakom initiativet står Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket som tillsammans med allmänheten har tagit fram en lista på förbjudna böcker runt om i världen. En bok som censureras, inte säljs eller plockas bort från skolor och bibliotek anses vara förbjuden. Längre ned på sidan kan du ta del av listan.

Några av alla de som fått sina texter och arbeten förbjudna är de fristadskonstnärer som fått temporärt skydd i Sverige genom ICORNs, International Cities of Refuge Network, fristäder. I dag finns det 25 fristäder i Sverige – de flesta är kommuner men även en del regioner är medlemmar. Fristadskonstnär är ett brett begrepp och innefattar journalister, konstnärer, poeter, skribenter, författare, bloggare, musiker, skådespelare och fotografer.

— Att vara fristad innebär att ge skydd åt en hotad eller förföljd kulturarbetare eller journalist genom boende och stipendium under två år. Författare, konstnärer, musiker och journalister som är hindrade i sitt arbete, det kan vara på grund av censur, förtryck från totalitär stad, hedersvåld eller religiösa extremister, kan söka till ICORN om att få en fristad i någon av våra 85 medlemmar runt om i världen. Vi får fler ansökningar än vad vi kan erbjuda skydd till, men varje person räknas och för varje år kommer det in nya kommuner, städer och regioner som vill vara en del i att göra världen till en bättre plats, berättar Karin Hansson, nationell samordnare för fristäder i Sverige.

För att underlätta och introducera fristadsarbetet har Kulturrådet tillsammans med ICORN tagit fram Fristadshandboken. Där berättar vi om hur man blir en fristad, vad det innebär i praktiken och förklarar hur nätverket inom ICORN fungerar. Nedan kan du ladda ner eller beställa ett fysiskt exemplar av handboken samt ta del av en lista på nuvarande svenska fristäder. ICORN är en av 11 partners inom vårt Program för konstnärlig frihet - läs mer om programmet nedan. 

Genom bidraget Projektbidrag till fristadsprogrammet söks medel för projekt som genomförs tillsammans med fristadskonstnärer. Ansökan öppnar igen till våren.

Läs mer

ICORN 

Banned Books Week Sverige - lista på förbjudna böcker

Fristadshandboken

Sök bidrag för projekt tillsammans med fristadskonstnärer

Fristäder i Sverige

Progran för konstnärlig frihet

Laddar...