Till navigation Till innehåll
Grupp ungdomar i blandade åldrar sitter i två rader framför en stor bokhylla. De ser glada ut och har årets Väck boken-rosett på sig.Grupp ungdomar i blandade åldrar sitter i två rader framför en stor bokhylla. De ser glada ut och har årets Väck boken-rosett på sig.Grupp ungdomar i blandade åldrar sitter i två rader framför en stor bokhylla. De ser glada ut och har årets Väck boken-rosett på sig.

Biblioteksrådet deltar i läsfrämjarprojektet Read Around the World. Foto: Elliot Elliot.

Grattis Read Around the World – Årets bokväckare 2024

”För att eleverna i Read Around the World har läst sig ut i världen. Kors och tvärs, med avstamp i skolbiblioteket, utrustade med sina book traveler-pass. I en lovsång till världslitteraturen, modersmålen och upptäckarglädjen!” Så lyder vinnarmotiveringen till 2024 års bokväckare.

Årets bokväckare 2024 tilldelas Read Around the World. Läsutmaningen är framtagen av skolbibliotekarien Gulla Hermannsdottir på Internationella Engelska Skolan Tyresö.

— Jag hoppas att läsningen ger eleverna ökad medvenhet om olika kulturer. Vi är en mångkulturell skola och lever i en komplex politisk värld och jag tror att kunskap om andras liv runtom i världen har ett stort värde, säger Gulla Hermannsdottir.

Gulla Hermannsdottir har arbetat som skolbibliotekarie på skolan i tio år. Hon arbetar nära lärarna och har flera klassbesök i veckan. Tillsammans med eleverna har Gulla startat ett biblioteksråd som tar fram läsutmaningar och tävlingar för skolans elever.

Alla elever som deltar i läsutmaningen Read Around the World får ett book traveler-pass. I passet skriver de om var i världen de läst sig ut till och vilka funderingar som dykt upp. Gulla sätter sedan en stämpel i passet.

— Det är fantastiskt att se hur taggade eleverna är, och att lärarna deltar. Eleverna och jag är väldigt glada över att vårt projekt Read Around the World korats till Årets bokväckare – vi hoppas att vi inspirerar andra till att skapa liknande projekt, säger Gulla Hermannsdottir.

Kvinna står framför draperi och håller upp årets Väck boken-diplom.

Gulla Hermannsdottir visar upp sitt diplom. Foto: Elliot Elliot.

I Barn- och ungdomsbokskatalogen 2024/25 kan du läsa ett reportage om Gulla Hermannsdottir och eleverna som deltagit i Read Around the World. Katalogen är gratis och går att beställa från Kulturrådets webb från slutet av september.

Väck boken

Årets bokväckare utses av en jury med representanter från Kulturrådet. Vinnaren av Årets bokväckare har deltagit i Väck boken, Kulturrådets läsfrämjande utmaning för lärare, bibliotekarier, barn och ungdomar.

Väck boken-satsningen presenterades för första gången i Barn- och ungdomsbokskatalogen 2019/20 med inspiration från tidigare läsambassadören Ann-Marie Körlings ord: ”En bok som ingen läser sover i sin ensamhet. I samma stund du öppnar boken är boken vaken och du som läser väcker innehållet till liv."

Läs mer

Väck boken

Årets bokväckare 2023

Laddar...