Lär känna ditt Norden
Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region! Det är visionen. Nordiskt samarbete har funnits så länge att många av oss tar det som en självklarhet. Passfrihet, möjlighet till arbetspendling, hyfsad förståelse av språken och god kännedom om varandras konst och kultur. Vår historia är nära sammanflätad.
I Norden finns fem nationer men åtta länder. De självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland har en särskild status jämte Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Den långa gränsen mellan Sverige och Norge är den längsta i Europa. I Tornedalen och Öresundsregionen är gränserna nästan utsuddade – förutom under pandemin när tonen mellan länderna blev skarp och inverkan på människors liv ödesdiger. Vi är 27 miljoner invånare i Norden, vi har en stark ekonomi och välfärd med hög utbildningsnivå och god hälsa. Omvärlden ser oss ofta som the Nordics och kan ha svårt att skilja de olika länderna åt var sig det gäller hygge, kos eller mys.
Det offentliga stödet diskuteras
Under 2024 har jag hunnit besöka de nordiska huvudstäderna Reykjavik, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Jag slås av hur betydelsen av konst och kultur manifesteras genom satsningar på bibliotek, museer, konsthallar och konserthus och att det nordiska samarbetet och utbytet inom kultursektorn är så förankrat och manifesterat.
Nyss hemkommen från Helsingfors, där Kulturrådets styrelse haft sina årliga strategidagar har inblicken i Finlands kulturliv och kulturpolitik gett nya tankar och intryck. Det offentliga stödet, dess utformning och storlek diskuteras i alla nordiska länder. Den politiska kontexten och förändringarna ser något olika ut. Armslängdmyndigheter finns i Finland, Norge och Sverige. I Danmark och Island är kulturmyndigheterna integrerade i sina respektive departement.
Nordiska stödstrukturer
För kulturlivet är det viktigt att känna till de nordiska stödstrukturerna för sektorn. Nordiskt ministerråd är regeringarnas officiella samarbetsorgan och inrymmer såväl Nordisk kulturkontakt i Helsingfors som de fyra nordiska kulturhusen på Färöarna, Island, Grönland och Åland. Nordiska rådet är parlamentens samarbetsorgan med 87 ledamöter från hela Norden.
Nordisk kulturfond som är en självständig organisation, stöttar konst och kultur, sprider kunskap och utvecklar nätverk. Alla har sitt säte i Nordens hus i Köpenhamn och sammantaget går det cirka 155 miljoner danska kronor till kultur från de nordiska strukturerna.
Beredskap och läsfrämjande
I år är Sverige ordförande i Nordiskt ministerråd och vår kulturminister har kommunicerat två prioriteringar inom ordförandeskapet: beredskap inom kultursektorn och läsfrämjande för barn och unga. Konferenser och seminarier har genomförts som samlat ministrar och nyckelaktörer för att utbyta erfarenheter och ta frågorna vidare.
Under den årliga sessionen inom Nordiska rådet som i år äger rum i Reykjavik i slutet av oktober är huvudtemat fred och säkerhet i Arktis. Då delas också Nordiska rådets priser ut inom litteratur, barn- och ungdomslitteratur, musik, film och miljö. Ett nytt kulturpolitiskt samarbetsprogram för åren 2025 - 2030 ska beslutas.
Fyra mål föreslås:
- Konst- och kulturaktörer i Norden har goda förutsättningar för klimatvänlig produktion, förmedling och distribution av konst och kultur.
- Norden är en synlig, konkurrenskraftig och kreativ region.
- Den kulturella och språkliga mångfalden stärks och bidrar till ökad tillit och integration.
- Kultursektorns och mediernas roll i beredskap för kriser och mötet med digitalisering och ny teknik främjas.
Lär känna Norden ännu bättre och se om det finns stöd, nätverk eller kompetensutvecklingsinitiativ som du behöver inom ditt konst- och kulturområde!
Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet
Läs mer
Samlad info Norden
Nordisk kulturkontakt
Nordisk kulturfond
Generalsekreterarens och direktörernas debattartikel