23 september 2024
Medverkande på läsfrämjandeträffen 2024
Här får du mer information om de medverkande.
Programledare: David Väyrynen är poet och frilansande kulturarbetare. Han debuterade 2017 med det prosalyriska verket Marken, som handlar om Malmfälten. För honom är Norrbotten världens centrum.
Medverkande torsdag 5 december
- Agnes Török är Sveriges läsambassadör sedan 26 september 2024. Hens fokus är livelitteratur, ungas psykiska hälsa och läsning bortom storstäderna. Agnes är spoken word-poet, författare, dramatiker och teaterregissör.
- Camilla Linde är författare inom science fiction och skräck, främst för barn. Hon skapar även rollspel, bland annat till Sagospelet rymd, Tornedalens mysterier och Drakar och demoner.
- Stig-Börje Asplund är docent i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Han har i sin forskning bland annat intresserat sig för pojkars och mäns relation till läsning.
- Puch Magnus Olsson är vice ordförande i Dan Andersson sällskapet.
- Organisationen Indigenous Literacy Foundation, ILF, belönades 2024 med världens största litteraturpris för barn och unga, Astrid Lindgren Memorial award. ILF arbetar med läsfrämjande för barn bland Australiens urfolk.
- Raisa Leussu är chef för biblioteks- och minoritetsspråkverksamheten i Övertorneå kommun som sedan 2022 har ett resursbibliotek för meänkieli
- Karin Forss är processledare på Kulturrådets enhet för främjande och delaktighet. Hon arbetar bland annat med frågor som rör barn och unga, hbtqi, funktionshinder och jämställdhetsintegrering.
- Makz Bjuggfält är litteraturvetare och lärare som grundat och driver plattformen och podcasten Bögbibblan. Bögbibblan vill få fler att upptäckta den rika floran av bög-, flat-, queer-, trans- och intersexlitteratur.
- Jimmy Alm är poet. 2021–2022 verkade han som kommunpoet i Tranemo kommun med uppdrag att skriva poesi om invånare och verksamheter. Idag leder han skrivarkurser för barn och unga i Frövi.
- Stefan Löfgren är verksamhetsutvecklare på Bygdegårdarnas riksförbund.
- Myndigheten för tillgängliga medier deltar och delar ut sitt tillgänglighetspris Läsguldet till någon som gjort en extra bra insats för personer med syn- eller läsnedsättning. Vinnaren avslöjas på läsfrämjandeträffen. Prisutdelare är Magnus Larsson, generaldirektör på MTM.
Medverkande fredag 6 december
- Kajsa Ravin är generaldirektör på Statens kulturråd och ordförande i Läsrådet. Hon sitter även i styrelsen för IFACCA, International Federation of Arts Councils and Culture Agencies och i styrelsen för Nordisk kulturfond.
- Anja Rydén Gramner är postdoktor i pedagogik vid Linköpings universitet. Hon disputerade 2022 med en avhandling om hur känslor som professionellt verktyg konstrueras i interaktion på skönlitteraturseminarier på två svenska läkarutbildningar.
- Andreas Braw är truppofficer i Försvarsmakten. På fritiden odlar han grönsaker och driver sajten Militär debatt där bokrecensioner och boktips är ett stående inslag. Han anser att svenska officerare behöver läsa böcker för att förbereda sig för krig.
- Helene Aronsson arbetar i Kriminalvården sedan 35 år tillbaka. De senaste åren som verksamhetsutvecklare med bland annat biblioteksfrågor på kriminalvårdens anstalter och häkten.
- Solveig Korum, senior rådgivare på Kulturtanken i Norge.
- Moa Olin, utredare på Kulturanalys Norden.
- Tammi Gustafsson Nadel, undervisningsråd på Skolverket. Hon ansvarar för frågor som rör läsfrämjande och arbetar med forskningsspridning.
- Simon Strömberg är verksamhetsutvecklare för barn och unga på Kulturrådets enhet för främjande och delaktighet.
- Mats Malm, Svenska Akademins ständige sekreterare är även litteraturhistoriker och översättare. Sitter i Svenska Akademien sedan 2018.
- Felice Jackson Rova är handläggare för litteratur och läsfrämjande på Kulturrådets enhet för bidrag till fri konst och kultur.
- Prinsparets stiftelse arbetar med starkt driv och stor vilja att förändra. Deras huvudfrågor är tryggare nätvardag och dyslexi. Presentatör är Essi Alho, verksamhetschef på Prinsparets Stiftelse.
- Anneli Glamsare är lärare, speciallärare och språk-, läs- och skrivutvecklare. Hon är initiativtagare till metoden Läsa äger. Metoden sprider sig över Sverige och finns nu i 19 län.
- Camilla Bejmo Samuelsson är rektor på Fittjaskolan i Botkyrka.
- Anton Ariki Sten är dokumentärfilmare och skapare av filmen om Torsby biblioteks bokbuss, en manifestation av samhällets hjärta och den ihärdiga kampen för det skrivna ordens överlevnad.
- Patrik Lundberg är journalist och författare. Som författare debuterade han 2013 med den självbiografiska boken Gul utanpå. Han tilldelades Stora Journalistpriset 2021 i kategorin Årets avslöjande.
- Jasmine Darban är från Veinge, Halland, studerar på juristprogrammet och är en av landets största Booktokprofiler. På sin plattform vill hon bidra till att lyfta litteratur för unga läsare.
Medverkande på bilden:
Uppifrån vänster: Jimmy Alm - fotograf AnnaCarin Isaksson, Raisa Leussu - fotograf Dániel Martini, Mats Malm- fotograf Samuel Uneus, Patrik Lundberg - fotograf Stefan Tell, Jasmine Darban- foto privat, Stig-Börje Asplund - fotograf Cathrine Andersson Busch, Anja Rydén Gramner - foto privat.